Mezinárodní dětský hudební festival „Hvězdný deštík“ v RSVK v Praze

Mezinárodní dětský hudební festival „Hvězdný deštík“ v RSVK v Praze

Dne 5. srpna 2015 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala soutěžní část VI. mezinárodního dětského hudebního festivalu „Hvězdný deštík“. Akce byla připravena německou společností «Lieder Leis Musik Produktion» a společenskou organizací «Musik, Treffsund Veranstaltungen Berlin e.V. za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Festival „Hvězdný deštík“ je dětský svátek písní a tanců, který probíhá každoročně v Berlíně v rámci oslav „Dnů Evropy“. Letos se festivalu zúčastnilo více než 250 jedinců. V roce 2010 festival překročil hranice Německa a již pošesté se koná v Praze.

Festivalu v Praze se zúčastnilo více než 40 mladých umělců ve věku od 6 do 15 let z 8 zemí – Bulharska, Německa, Malty, Ruska, Švýcarska, Ukrajiny, Filipín a Česka. Soutěžili ve třech nominacích – instrumentální podání, zpěv a tanec. Na scéně RSVK bylo demonstrováno více než 70 uměleckých čísel.

Nehledě na podstatný věkový rozdíl všichni mladí umělci během výběrových kol vykázali vysokou profesionalitu a uměleckou úroveň. Mnozí z nich již dříve vystupovali na jiných mezinárodních soutěžích, na kterých se stali vítězi či laureáty.

Soutěžní část festivalu zhlédlo více než 100 diváků, kteří s velkým zájmem vítali díla ruských i zahraničních autorů v podání mladých herců z různých zemí. Hosté i účastníci soutěže podporovali potleskem každé vystoupení.

Dne 7. srpna 2015 se na scéně jednoho z největších obchodních středisek Prahy v Letňanech uskuteční galakoncert VI. mezinárodního dětského hudebního festivalu – soutěže „Hvězdný deštík“, během kterého budou vyhlášeni finalisté soutěže a proběhne ceremoniál udílení cen a dárků účastníkům festivalu.

Tento článek je dostupný v: Russian