Představení „Bláznivý den či . . . “ v RSVK v Praze

Představení „Bláznivý den či . . . “ v RSVK v Praze

Dne 22. května 2015 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila v podání uměleckého sdružení „Mir iskusstva“ pod vedením Světlany Suvorovové premiéra představení na motivy hry francouzského dramatika Pierre Augustina Carona de Beaumarchaise „Bláznivý den či Figarova svatba“. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Během sezony 2014 – 2015 kolektiv sdružení „Mir iskusstva“ potěšil diváky hned třemi zajímavými divadelními inscenacemi. Dvě z nich na motivy ruských dramatiků A. Ostrovského „Vlci a ovce“ a A. Čechova „Hrajeme Čechova“ proběhly 16. a 19. května. V nich se hercům podařilo předat nejen duch a epochu, kdy vznikly, ale i aktuální problémy naší doby.

Třetí představení „Bláznivý den či Figarova svatba“ v režii Světlany Suvorovové na motivy nesmrtelné komedie francouzského dramatika Pierre Augustina Carona de Beaumarchaise si od herců vyžádalo absolutně jiný styl hry a ti se čestně vypořádali s tímto nelehkým úkolem.

Vtipná komedie, jejíž obsah je naplněn láskou, žárlivostí, koketérií, častým převlékáním a nečekanými zvraty byla zahrána lehce a elegantně. Kostými a dekorace rovněž odpovídaly žánru. Příběh dvou zamilovaných – sluhy Figara a služky Zuzany, jejichž svatba se ocitla v nebezpečí kvůli vášni k nevěstě hraběte Almavivy, se rozvíjel bouřlivě a velmi poutavě.

Diváci srdečně aplaudovali A. Skorko, T. Fominové, A. Makarovu, A. Reznikovové, V. Mišenkinové, O. Vasiljevu, V. Vonáskovi a dalším, kteří slíbili na podzim uvést celou hru Beaumarchaise.
Představení „Bláznivý den či Figarova svatba“ v podání uměleckého sdružení „Mir iskusstva“ zhlédlo více než 200 diváků z řad ruských krajanů, ale i představitelů české veřejnosti.

Tento článek je dostupný v: Russian