Zahájení XXI. mezinárodního knižního veletrhu „Svět knihy“ v Praze

Zahájení XXI. mezinárodního knižního veletrhu „Svět knihy“ v Praze

Dne 14. května 2015 byl na Výstavišti v Holešovicích zahájen XXI. mezinárodní knižní veletrh a literární festival „Svět knihy“, který se koná pod záštitou Ministerstva kultury ČR. Výstavy se účastní okolo 400 nakladatelství a jiných organizací z 19 zemí. Hlavními tématy veletrhu jsou: „Literární diaspora a Češi ve světě“, „Nejlepší knihy pro děti na světě“, „Fotografie a kniha“. Předním hostem mezinárodního knižního veletrhu „Svět knihy“ je v roce 2015 Egypt.

Ceremoniálu zahájení se zúčastnili senátor, předseda stálé komise Senátu pro záležitosti krajanů, žijících v zahraničí Tomáš Grulich, první náměstek ministra kultury ČR Kateřina Kalistová, velvyslanec Egypta v ČR Amani Fachmi aj.

Vystupující zdůraznili důležitost podobných fór jako je knižní veletrh pro rozvoj mezinárodních humanitárních vztahů, mezinárodního dialogu, lepšího chápání lidí mezi sebou. Tomáš Grulich podtrhnul důležitost děl národní literatury, která byla vytvořena v emigraci. Právě tato díla často vystupovala jako pojistka uchování kontinuity literární tradice a jazyka. Vyzdvihnul, že v současné době žije v zahraničí 2,5 milionu Čechů.

Na rozdíl od předcházejícího jubilejního roku jsou ruské knihy na výstavě představeny značně skromně. Své stánky zde mají nakladatelství „Dělo“ Ruské akademie národního hospodářství a státní služby při prezidentovi RF a Ruské středisko vědy a kultury v Praze.

Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR se účastní veletrhu již třetí rok za sebou. Letos hlavní místo na panelu zaujímají knihy, věnované 70. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce.

Českými organizátory byli z Ruska na výstavu pozváni známý filozof a spisovatel Vladimir Kantor a redaktor vydavatelského projektu „Istorija glazami „Krokodila“. XX věk“ Dmitrij Petrov.

První den výstavy Dmitrij Petrov navštívil stánek RSVK a věnoval jeho zaměstnancům album „Poběda v risunkach i karikaturach „Krokodila“.

Během 4 dnů trvání výstavy proběhne více než 500 akcí. Mezi nimi prezentace nových knih, setkání s autory, tematické přednášky, soutěže, promítání dokumentárních filmů, setkání s nakladateli, spisovateli a novináři.
Mezinárodní knižní veletrh a literární festival „Svět knihy“ v Praze bude ukončen 17. května.

Tento článek je dostupný v: Russian