Putování automobily „Poběda – odna na vsech“ v Česku

Putování automobily „Poběda – odna na vsech“ v Česku

Dne 26. dubna 2015 pozdě večer účastníci putování automobily „Poběda – odna na vsech“ (Vítězství – jedno pro všechny)  přijeli z Brna, kde se zúčastnili slavnostních akcí, věnovaných 70. výročí osvobození města od fašistů, do hlavního města České republiky Prahy.

Tam se setkali s veterány, ruskými krajany a českými občany, položili květiny k památníku rudoarmějců a památníku ruských vojáků, kteří padli v bitvě u Slavkova.

Dne 27. dubna na Olšanském hřbitově mladí Rusové položili květiny na hroby rudoarmějců, kteří padli v bojích za osvobození Československa od fašismu a rovněž z památníku maršála I.S. Koněva, který velel sovětským vojskům, jež osvobodila hlavní město Česka. Poté navštívili památník v Lidicích a uctili minutou ticha  památku obyvatel vesnice, která byla v roce 1942 srovnána se zemí okupanty a několik stovek jejích obyvatel, včetně žen a dětí, bylo bez slitování zahubeno.

35 účastníků z 12 zemí, včetně 12 regionů Ruska 42 dnů do velkého vítězství v rámci akce „Poběda – odna na vsech“ projedou více než 10 000 km přes 12 měst – hrdinů a 12 zemí automobily GAZ M – 20 „Poběda“, vyrobených v letech 1949 – 1957, uctí památku a položí květiny k více než 30 památníkům sovětských vojáků v rámci akce „Památka na padlé vojáky“, uskuteční více než 50 akcí a 15 brifinků na téma „Společně jsme zvítězili nad fašismem, vítězství je jedno pro všechny“ na počest 70. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce a osvobození Evropy.

Tuto mezinárodní humanitární akci organizuje  regionální společenská organizace Středisko podpory mládežnických iniciativ „Mládežnická komora Chanty-Mansijského autonomního okruhu – Jugry“ za podpory administrace Chanty-Mansijského okruhu Ruska, Výboru Rady Federace Federálního shromážení Ruské federace pro mezinárodní otázky a Rossotrudničestva. Účastníci již navštívili oblasti jižního Ruska, Moldávii, Rumunsko, Bulharsko, Srbsko, Rakousko, Slovensko, Polsko a Česko. Dále plánují jet do Německa. Putování bude ukončeno 9. května na Rudém náměstí v Moskvě.

Vedoucí akce Konstantin Repin zdůraznil, že jedním z úkolů putování je, aby Evropané, ale i Rusové, pochopili skutečný význam slova „Vítězství“ a rovněž  osvobodit toto slovo od nánosů, kterými bylo pokryto za poslední léta informačními válkami. Pro to není lepší způsob, než beseda vrstevníků s vrstevníky, mládeže s veterány.

Akce se uskutečnily za podpory Velvyslanectví Ruska a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Tento článek je dostupný v: Russian