Koncert „Zemlja Vysockogo“v RSVK v Praze

Koncert „Zemlja Vysockogo“v RSVK v Praze

Dne 4. února 2016 se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnil závěrečný koncert mezinárodního hudebního projektu „Zemlja Vysockogo“ (Země Vysockého). Akce byla připravena uměleckou laboratoří „Vysota“ a uměleckým sdružením „Svoja sreda“ za podpory Velvyslanectví Běloruské republiky v ČR a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Projekt „Zemlja Vysockogo“ je scénický koncertní program, který je sestaven z písní a básní Vladimira Vysockého v různých slovanských jazycích: běloruském, polském, ruském, ukrajinském a českém. Premiéra projektu se konala 26. června 2015 v RSVK v Praze a měla velký úspěch. V roce 2016 v rámci projektu umělci z 5 zemí koncertovali v Simferopolu, Aluště, Jaltě, Sevastopolu a rovněž v Moskvě, Minsku, Varšavě, Brně a Vídni.

Koncert zahájil vedoucí projektu a moderátor Alexej Galybin, který pověděl o projektu, jeho vzniku a realizaci. Zvláštní poděkování adresoval Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR za podporu při realizaci tohoto mezinárodního hudebního projektu.

Na scéně Velkého sálu RSVK v Praze zazněly písně Vladimira Vysockého v podání básnířky a koordinátorky projektu „Svoja sreda“ Olgy Zalesskoj (Bělorusko), básníka, překladatele a herce Antoni Murackého (Polsko), básníka a hudebníka Alexeje Kudrjavceva (Rusko – Česko), básníka a překladatele Sergeje Džigurdy (Ukrajina), hudebníka, překladatele, autora 10 knih, režiséra více než 150 dokumentárních filmů o kultovních hudebnících Jiřího Vondráka (ČR).

Během koncertu každý z umělců pověděl o svém pojetí tvorby Vladimira Vysockého. Jiří Vondrák mimo jiné zdůraznil důležitou úlohu písní a veršů Vladimira Vysockého a Bulata Okudžavy při obnovování zájmu o ruský jazyk a kulturu v Česku.

Emocionální náplň a umělecké podání známých a oblíbených písní Vysockého nenechaly diváky lhostejnými.

Program „Zemlja Vysockogo“ v RSVK v Praze zhlédlo více než 250 osob z řad ruských krajanů a českých občanů. Hosty koncertu byli mimo jiné velvyslanec Běloruské republiky v ČR Valerij Kurdjukov, rada Velvyslanectví Arménské republiky v ČR Nune Zastuchovová, rada Velvyslanectví Kazašské republiky v ČR Azamat Absalykov aj.

Tento článek je dostupný v: Russian