Večer starých ruských romancí na památku Galiny Karevové v RSVK v Praze

Večer starých ruských romancí na památku Galiny Karevové   v RSVK v Praze

Dne 2. ledna 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal umělecký večer pěvkyně Galie Ibragimovové-Kurado, věnovaný památce na významnou interpretku ruských romancí, národní umělkyni Galinu Karevovou „Láska a život ženy“. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Operní pěvkyně, zasloužilá umělkyně Tatarstánu Galia Ibragimovová začala svoji uměleckou kariéru na Urale, poté působila v Moskvě, ale největší slávy se dočkala v Česku. Sólistka Státní opery Praha s krásným mezzosopránem hrála mnoho rolí: Carmen ve stejnojmenné opeře, Amneris v „Aidě“, Maddalenu v „Rigolettu“, Suzuki v „Madam Butterfly“ aj. Své vystoupení v RSVK v Praze zpěvačka začala scénou hádání Marfy z opery M. Musorgského „Chovanština“. Dále zazněly ruské romance, které kdysi zpívala národní umělkyně RSFSR Galina Karevová.

Svoji uměleckou dráhu začala Galina Karevová jako operní pěvkyně, poté přešla do Roskoncertu a věnovala většinu své umělecké činnosti ruským romancím. Na jejím repertoáru byla díla ruských básníků a skladatelů od začátku XIX.století do našich dnů.

Umělecký osud sovětské zpěvačky inspiroval Galiu Ibragimovovou k vytvoření programu starých ruských romancí „Láska a život ženy“, který zahrnuje písně z repertoáru Galiny Karevové. Jako přídavek Galia Ibragimovová zazpívala slavnou Habaneru z opery G. Bizeta Carmen. Na klavír ji doprovodila Olga Bylinskaja.

Po koncertě se diváci dlouho nechtěli s pěvkyní rozloučit a odměnili ji bouřlivým potleskem. Mnozí z nich osobně děkovali oběma umělkyním. Na večeru bylo přítomno okolo 70 diváků z řad ruských krajanů a českých občanů.

Tento článek je dostupný v: Russian