Mezinárodní vánoční oslava (jolka) v RSVK v Praze

Mezinárodní vánoční oslava (jolka) v RSVK v Praze

Dne 30. prosince 2015 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnila novoroční oslava „Mezinárodní jolka“. Akce byla připravena Mezinárodním kulturním institutem Klíč, Školou ruského jazyka a literatury při RSVK za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Předsedkyně Mezinárodního kulturního institutu Klíč Anna Jevsinová srdečně přivítala všechny přítomné v Křišťálovém sále RSVK a předala slovo 1. tajemnici Velvyslanectví RF v ČR J. Barančejevové, která zdůraznila důležitost toho, že akce má mezinárodní charakter, popřála dětem hodně úspěchů ve studiu a vše nejlepší v novém roce. Zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin podtrhnul, že podobné akce často zústávají v paměti na celý život a popřál účastníkům a divákům, aby si uchovali co možná nejdéle slavnostní náladu.

Akce se zúčastnili i krajané z Libanonu, polští studenti, již studují ruský jazyk a žáci Školy ruského jazyka a literatury při RSVK. Koncert zahájil libanonský taneční soubor „Kalinka“. Tanečníci tohoto souboru se učí tanci v Ruském středisku vědy a kultury v Bejrútě. Diváci zhlédli tance na známé ruské písně, tance národů Severu a lidové libanonské tance. Polští studenti zazpívali několik novoročních písní v ruském jazyce. Žáci Školy ruského jazyka a literatury při RSVK předvedli veselou divadelní inscenaci na téma Nového roku a dobrodružství Dědy Mráze a Santa Clause.

Poté děti i dospělí tančili okolo stromečku, učili se taneční kroky a slova novoročních písní, snažili se uhádnout hádanky Dědy Mráze a Sněhurky. Tradičně všichni účastníci obdrželi sladké dárky.

Tento článek je dostupný v: Russian