Konference věnovaná 90. výročí chrámu Zesnutí Pany Marie v Praze

Konference věnovaná 90. výročí chrámu Zesnutí Pany Marie v Praze

Dne 29. listopadu 2015 se ve Velkém sále RSVK v Praze konala konference věnovaná 90. výročí jednoho z nejstarších a nejznámějších pravoslavných chrámu Prahy – Zesnutí Pany Marie, který se nachází na Olšanských hřbitovech. Akce byla organizována Pravoslavnou církví českých zemí a Slovenska za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Akce se zúčastnili duchovní Pravoslavné církve českých zemí a Slovenska včele s arcibiskupem pražským a českých zemí Michalem, představitelé Ruské a Srbské pravoslavné církve, zástupci české veřejnosti a ruští krajané. Celkem na oslavách 90. výročí chrámu Zesnutí Pany Marie bylo přítomno více než 230 lidí.

Ve svém úvodním slově arcibiskup pražský a českých zemí Michal připomněl, že stavba chrámu byla započata v roce 1925 ruskými emigranty „první vlny“ za podpory československé a srbské vlády. Upozornil přítomné na místo, jaké zaujímala v životě ruských lidí víra. Aniž by si stačili zařídit svůj emigrantský život, starali o svoji duši a snažili se o stavbu chrámu. Zdůraznil, že v současnosti se nás snaží mezi sebou rozeštvat a připomněl slova apoštola Pavla. Vyzval všechny k lásce, milosrdenství a bratrství.

S referátem o stavbě chrámu, místě a roli chrámu, pravoslavné církve v životě ruských lidí v zahraničí vystoupil protojerej Oleg Machněv, potomci emigrantů „první vlny“ V. Gavriněv, A. Kopřivová a známá spisovatelka A. Okuněvová. Přítomným byl promítnut film „Pastýř“ o osudech představeného chrámu archimandrity Isaakije (Vinogradova).

Koncertní část konference zabezpečily folklorní soubory „Bělyj angel“ ze Srbska a „Ananes“a „Pracharanda“ z Česka.

Po ukončení slavnostní části se všichni zúčastnili přátelského posezení s dobrým jídlem.

Tento článek je dostupný v: Russian