Mezinárodní šachový turnaj „Zimní gambit“ v RSVK v Praze

Mezinárodní šachový turnaj „Zimní gambit“ v RSVK v Praze

Dne 28. listopadu 2015 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnil IX. mezinárodní amatérský šachový turnaj „Zimní gambit- 2015“. Turnaj na počest 70. výročí velkého vítězství a 70. výročí osvobození Československa od fašismu byl organizován Koordinační radou ruských krajanů v ČR, Šachovou školou Anatolije Karpova při RSVK v Praze a českým šachovým klubem „Smíchov“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR. Informační podporu turnaji poskytly týdeník „Pražskij telegraf“ a umělecká skupina RUPR.

Mezi českými milovníky šachů je „Zimní gambit“ velmi populární. Letos se turnaje zúčastnilo 34 hráčů. Většina z nich měla aktuální hodnocení od 1700 do 2100 bodů v systému „Elo“ (střední hodnocení je 1674). Mezi hráči byl rovněž populární hlasatel českého televizního kanálu Nova Rai Koranteng. Rekordem turnaje byla účast šestiletého Makara Gorelova – nejmladšího žáka Školy Anatolije Karpova, který si připsal jedno vítězství.

Vítězové byli vyhodnoceni jak mezi jednotlivci, tak i družstvy. O ceny družstev jich bojovalo 7, z nich dvě ruská – Šachové školy Anatolije Karpova a Střední školy při Velvyslanectví RF v ČR.

Při zahájení turnaje ředitel RSVK L. Gamza podtrhnul důležitost sportovních soutěží pro vytvoření přátelských vztahů mezi národy.

Člen Koordinační rady ruských krajanů v ČR A. Fozikoš vyjádřil naději na to, že v budoucnu všechny souboje budou probíhat jen na šachovnicích.

Letos na turnaji soutěžili hráči z Ruska, Česka, Slovenska, Kirgizie, Arménie a Holandska. Turnaj proběhl pod záštitou mezinárodní šachové velmistryně mezi ženami Julie Kočetkovové, která v současné době trénuje mladé šachisty v Šachové škole Anatolije Karpova při RSVK. Ještě na začátku předpověděla vítězství svým svěřencům při turnaji družstev a nemýlila se. A. Anaškin, D. Bystrickij a A. Martirosjan získali 13 bodů a poté i první místo. Na 2. a 3. místě byla česká družstva „Kerberos“ (Praha) a „Merkur“ (Kladno).

Mezi individuály se nikdo nevyrovnal českému šachistovi Štefanu Koperovi, který získal 6 bodů ze 7 možných. Stříbrnou medaili vybojoval A. Anaškin, který měl o půl bodu méně a 3. místo získal rodák z Řecka J. Pataridis s 5 body.

Po sečtení bodů mnohahodinového maratonu se účastníci turnaje rozcházeli s přesvědčením, že se znovu setkají v RSVK na jubilejním X. turnaji „Zimní gambit“. Hlavní sudí soutěže kategorie FA M. Koreček prohlásil, že to byl nejlepší turnaj, na kterém letos působil jako sudí.

Všem účastníkům turnaje byly předány ceny a dárky na památku od RSVK v Praze.

Hodnocení turnaje, vezmeme –li v potaz jeho amatérský statut a nízký věk řady účastníků, bylo poměrně vysoké – 1652 Většina účastníků pravidelně hraje za česká sportovní družstva a šachové kluby. Nejmladšímu hráči Ruslanu Achedžakovi (Šachová škola Anatolije Karpova při RSVK v Praze) bylo letos 9 let. Nejzkušenějším šachistou byl Milan Bartoň (Šachový klub „Praha“), kterému je 84 let. , který se zúčastnil prakticky všech předchozích turnajů. Dodržování pravidel kontroloval rozhodčí mezinárodní kategorie Michal Korečko.

Vítězem turnaje se stal mladý ruský mistr Andrej Macenko ze Šachového klubu „Sokol Vyšehrad“ (hodnocení – 2276 v systému „Elo“). Druhé místo si vybojoval člen Šachového klubu „Joly“ z Lysé nad Labem kandidát na mistra Michal Čermák (Česko). Bronzovou medaili získal mladý ruský krajan Daniil Bystrickij ze Šachové školy Anatolije Karpova při RSVK v Praze (hodnocení – 1825 v systému „Elo“).

Všichni účastníci obdrželi pamětní dárky a ocenění od RSVK v Praze a sponzorů a rovněž novin „Pražskij express“, které jsou mediálním partnerem turnaje „Zimní gambit“. Mnozí účastníci turnaje vyjádřili přání, aby mezinárodní amatérský šachový turnaj probíhal v RSVK v Praze dvakrát v roce.

Mezinárodní amatérský šachový turnaj „Zimní gambit“ měl 7 kol podle švýcarského systému a trval 5 hodin

Tento článek je dostupný v: Russian