Prezentace knihy „Špión – 30 let služby“ o vojenské rozvědce v Československu v RSVK v Praze

Prezentace  knihy „Špión – 30 let služby“ o vojenské rozvědce v Československu v RSVK v Praze

Dne 8. října 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala prezentace nové knihy Olina Jurmana „Špión – 30 let služby ve vojenské rozvědce“, která byla vydána českým nakladatelstvím Brána. Akce byla připravena Klubem Rusko za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Prezentaci zahájil prezident Klubu Rusko Ing. Zdeněk Zbytek, který přivítal četné hosty a představil autora, podplukovníka Československé lidové armády v záloze Olina (Oldřicha) Jurmana. Jurman v mládí absolvoval speciální vojenskou přípravu, poté mnoho let řídil tajné oddělení, tzv. dálkový agenturní průzkum. Úkolem této skupiny byl výsadek v hlubokém týlu nepřítele, objevení důležitých objektů vojenské infrastruktury a navedení útoků letectva či dělostřelectva na ně. Jeho obětavá služba vlasti proběhla v období ostrého protivenství dvou sociálních systémů – od začátku 60. do začátku 90. let. Od těch dob téma historie české armády ve XX. století bylo hlavním objektem studia a literárních publikací autora. V roce 2012 byla nakladatelstvím Brána vydána jeho kniha „Legionářská odysea“.

Ve svém vystoupení Olin Jurman zdůraznil, že nová kniha vůbec není o špionech. Je o velké a zajímavé části historie Československa, o složité cestě, kterou prošel spolu se svou zemí a spolupracovníky. „Nebyli jsme mečem, ale štítem Vlasti“, podtrhnul autor. Upřímně poděkoval nakladatelství Brána a všem, kdo pomohli vydat knihu, jež pomůže čtenářům odhalit málo známá a dříve nikdy nepublikovaná fakta z historie rodné země.

Na prezentaci v Křišťálovém sále RSVK v Praze bylo přítomno více než 60 lidí, především českých občanů. Poblahopřát autorovi k vydání nové knihy přišli jeho četní přátelé a kolegové, mezi nimiž byl i známý český hudebník Felix Slováček.

Po prezentaci se hosté mohli v neformálním prostředí pobavit s Olinem Jurmanem a tázat se na to, co je zajímá.

Tento článek je dostupný v: Russian