Vyhlášeni vítězové mezinárodní fotografické soutěže pro profesionální fotoreportéry News Photo Awards. Overcoming COVID

Vyhlášeni vítězové mezinárodní fotografické soutěže pro profesionální fotoreportéry News Photo Awards. Overcoming COVID

Brais Lorenzo Couto, Ilja Pitalev a Adam Gray jsou vítězi fotografické soutěže News Photo Awards. Overcoming COVID

Byli vyhlášeni vítězové mezinárodní fotografické soutěže pro profesionální fotoreportéry News Photo Awards. Overcoming COVID, organizované agenturou TASS. Slavnostní vyhlášení autorů nejlepších fotografií se konalo v tiskovém středisku TASS dne 11. března, v den výročí oznámení pandemie Světovou zdravotnickou organizací.

Vítězem Grand Prix soutěže se stal fotoreportér španělské tiskové agentury EFE Agency Brais Lorenzo Couto a jeho dílo „Narozeniny“.

V kategorii „Nejlepší fotka“ zvítězil fotoreportér “Rossija segodnja” (Sputnik) (Rusko) Ilja Pitalev s fotografií „Svaté přijímání”.

Vítězem v kategorii “Nejlepší série fotografií” se stal Adam Gray, reportér britské zpravodajské a mediální agentury South West News Service (SWNS). Porota ocenila jako nejlepší sérii snímků, které pořídil pod názvem „V epicentru covidu“.

Vítěz Grand Prix soutěže získal 10 tisíc dolarů, držitelé cen v kategoriích „Nejlepší fotografie“ a „Nejlepší série fotografií“ – každý po 3 tisíce dolarů.

Na slavnostním ceremoniálu byli rovněž vyhlášeni vítězové speciální ceny „Zvláštní názor“, kterou udělil ministr zahraničních věcí Ruské federace Sergej Lavrov. Fotoalbum „Lavrov. Emoce” s věnováním vedoucího ruského ministerstva zahraničí obdrželi:

– fotoreportér Diego Ibarra Sánchez za dílo “Fénický kolaps: COVID a libanonská krize”;

– fotoreportér Josh Edelson za snímek “Zůstaňte v kruzích”;

– Ilja Pitalev, fotoreportér “Rossija segodnja” Sputnik a jeho práce ze série reportážních fotografií „Souboj“;

– fotoreportér z čínské tiskové agentury Xinhua Tao Liang a jeho dílo „Polibek“.

Vyhlášení vítězů soutěže News Photo Awards  Overcoming COVID se zúčastnili zástupce vedoucího prezidentské kanceláře – tiskový mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov, generální ředitel TASS Sergej Michajlov, šéfredaktorka televizního kanálu RT a “Rossija segodnja” Margarita Simonjan, generální ředitel Ruského fondu přímých investic (RFPI) Kirill Dmitriev, zástupce ředitele informačního a tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace Alexej Zajcev, vedoucí redakce fotografických informací TASS Grigorij Dukor, členové poroty fotografické soutěže, zastupující přední světová média – Associated Press, Reuters, AFP, Kyodo News, ANSA, PA Media, NOOR atd.

„Jsem rád, že jsem obdržel toto ocenění. Chtěl bych poblahopřát všem svým kolegům a poděkovat za možnost zaslat tato díla do soutěže. A samozřejmě děkuji této úžasné ženě, kterou jsem měl možnost vyfotografovat během oslav jejích narozenin,“ komentoval cenu vítěz Grand Prix Brais Lorenzo Couteau.

„Tato fotografie byla pořízena loni v květnu. Byla karanténa, hledal jsem téma natáčení o covidu a narazil jsem na informace o speciálně vytvořeném oddílu kněží, kteří navštěvují své farníky v jejich domovech. S jedním z nich se mi podařilo dohodnout a tuto fotografii jsem pořídil právě během návštěvy farníka otcem Ioannem, představeným chrámu v Botkinově nemocnici. Moc děkuji organizátorům! Taková reprezentativní porota, a když si vyberou vaši práci, znamená to pro fotografa hodně a motivuje ho to k posunu vpřed,“ poznamenal vítěz v kategorii „Nejlepší fotka“ Ilja Pitalev.

„Jsem na toto ocenění velmi hrdý a chci poděkovat svým kolegům, kteří tyto scény natáčeli a dokumentovali události spojené s pandemií, když ukazovali práci všech služeb. Myslím si, že s aplikací vakcín se situace bude postupně zlepšovat,“ uvedl vítěz v kategorii „Nejlepší série fotografií “Adam Gray.

Mezinárodní fotografická soutěž pro profesionální fotoreportéry News Photo Awards.  Overcoming COVID začala 5. října 2020. Byla věnována překonání pandemie koronaviru a oslavě důležitosti práce fotoreportérů, kteří během epidemie COVID-19 prokázali profesionální hrdinství.

Do soutěže bylo zasláno asi 4 000 fotografií od fotoreportérů z 84 zemí světa. Mezi vedoucími z hlediska počtu prací byly Čína, Indie, Malajsie, Írán, Rusko, Itálie, Turecko a USA.

Tento článek je dostupný v: Russian