V Česku natočili film „Cena Pobědy“ (Cena vítězství)

V Česku natočili film „Cena Pobědy“ (Cena vítězství)

V roce 75. výročí vítězství společenské hnutí „Nesmrtelný pluk“ v ČR představilo film „Cena vítězství“. Je to film – vyprávění, film – vzpomínka, jsou to vzpomínky lidí, které spojuje jeden příběh – příběh osvobození od fašismu během Druhé světové války.

     T. Jeremenková, dcera armádního generála A. Jeremenka, vypráví o osvobozovacích operacích vojsk 4. ukrajinského frontu na území Čech.  Zástupce předsedy „Ostravského ruského domu“ T. Galyninová vzpomíná na to, jak byl ve válečném období cenný kousek cukru.  I. Juržinová, která přežila blokádu Leningradu, doteď před sebou vidí zástup zajatých Němců, které někdo litoval, někdo jim hrozil pěstí a někdo plival na úhlavního nepřítele. 

    Účastníci Pražského povstání v roce 1945 L. Hájková a E. Šneberg vítali vítězství na barikádách. Celá rodina Šneberga byla na barikádě, a když bylo 8. května dohodnuto příměří, zůstávala na obranných pozicích. Hájková pracovala v polním lazaretu a starala se jak o raněné Čechy, tak i Němce.  Její nejsilnější vzpomínkou na Den vítězství byl pevný stisk ruky sovětskými tankisty – osvoboditeli, které lidi vítali slovy „Sláva! Děkujeme!“

     Vzpomínky svého pradědečka, armádního generála L. Svobody, který velel 1. československému sboru, přednesl M. Klusák. Novinář A. Fozikoš vyprávěl o svém příteli, válečném veteránovi M. Blumentalovi, který osvobozoval Čechy v roce 1945. Jeho báseň „45 maj“ (Čtyřicátého pátého květen) přednesl národní umělec Ruska A. Smoljakov. 

      Ve filmu zní hudba českého skladatele ruského původu V. Petrova.  Film byl natočen za podpory dcery maršála I. Koněva N. Koněvové a filmového festivalu „Novyj russkij film“ (Nový ruský film).

Tento článek je dostupný v: Russian