Finále soutěže mladých čtenářů „Živá klasika“ v RSVK v Praze

Finále soutěže mladých čtenářů „Živá klasika“ v RSVK v Praze

Dne 21. února 2020 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze konalo české finále soutěže mladých interpretů „Živá klasika“. Akce byla organizována mezinárodním kulturním institutem „Klíč“ ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Každoročně se soutěže účastní více než 40 000 ruských krajanů, již žijí v zahraničí a také cizinců, kteří studují ruský jazyk. Mladí lidé ve věku 10 – 17 let soutěží v přednesu úryvků ze svých oblíbených prozaických děl, napsaných ruskými autory. Ve všech zemích soutěž probíhá v ruském jazyce.

Soutěž se koná za podpory Ministerstva školství RF a Federální agentury Rossotrudničestvo. Vítězové získají pobyt v mezinárodním dětském táboře „Artek“.            Účastníky finále v Praze pozdravil 1. tajemník Velvyslanectví RF v ČR S. Čerkalin, který zdůraznil důležitost konání soutěže při popularizaci ruského jazyka a konsolidaci ruských krajanů, žijících v ČR.

Poté zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Andrej Končakov poděkoval účastníkům soutěže za zajímavá vystoupení. Zdůraznil, že soutěž „Živá klasika“ překročila hranice Ruska a stala se tradicí v mnoha zemích. Patří mezi ně i Česko, kde soutěž proběhla již třetí rok za sebou.

Finále soutěže se zúčastnili žáci a studenti ve věku 10 – 16 let. Čestnými hosty byli čeští a ruští veteráni a rovněž delegace Klubu mladých diplomatů a hudebního divadla “Ohnivák” z 324. školy města Moskvy.

Mladí lidé interpretovali úryvky z prózy klasiků a současných ruských autorů, jež nejsou součástí školního programu. Znalost uměleckých textů, správnou výslovnost, emocionálnost a výmluvnost interpretů hodnotila profesionální porota, jejímiž členy byli: V. Rjabov – herec divadla “Čechovskaja studia” při Muzeu – rezervaci A. Čechova “Melichovo” (Moskva), A. Sinickaja – režisérka – dokumentaristka (Moskva), V. Oniščenko – herec Moskevského hudebního divadla “Na Basmannoj” (Moskva), P. Kuzmičevová – studentka Fakulty mezinárodních vztahů Dobroljubova (Nižní Novgorod) a spisovatel, člen Svazu spisovatelů V. Fjodorov (Praha).

Členové poroty vysoce ocenili úroveň přípravy účastníků a poděkovali rodičům a pedagogům za jejich přínos do přípravy na soutěž.

Vítězi soutěže se stali: M. Samarinová, M. Krivenkovová a I. Němčenkov, kteří získali pobyt v mezinárodním dětském táboře „Artek“, kde se budou moci nejen zúčastnit finále soutěže „Živá klasika“, ale i prožít nezapomenutelné prázdniny. Všichni finalisté obdrželi diplomy a knihy na památku.

Po ukončení soutěže hosté z hudebního divadla “Ohnivák” 324. školy města Moskvy předvedli scénku ze hry A. Ostrovského „Ženitba Balzaminova“, jež byla odměněna bouřlivým potleskem.

Soutěž byla ukončena společným fotografováním, přátelskou besedou a výměnou dárků.

Tento článek je dostupný v: Russian