Přednáška z cyklu „Poklady ruského umění v ČR“ se uskutečnila v RSVK v Praze

Přednáška z cyklu „Poklady ruského umění v ČR“ se uskutečnila v RSVK v Praze

Dne 24. října 2019 se v Literárním salonu Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala v rámci projektu „Prague Art Weekends“ druhá přednáška z cyklu „Poklady ruského umění v ČR“. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Kunsthistorička, vědecká pracovnice Slovanského ústavu AV ČR, kurátorka výstav a autorka monografií o ruském umění Julie Jančárková pověděla o tvorbě ruského malíře Ilji Repina.
Během přednášky se posluchači dozvěděli zajímavá fakta ze života malíře. Podle slov Jančárkové malíř, např., tolik pracoval, že jeho příbuzní před ním schovávali štětce a barvy doufajíce, že si odpočine. Neúnavný malíř však pokračoval ve své práci s použitím prostředků, které měl po ruce.
Druhým zajímavým momentem byl příběh portrétu madam Alisy Rivuar s dekorativním pejskem, který byl původně plánován jako portrét F. Šaljapina a jeho pejska Bulky. Ve výsledku Repin překreslil Šaljapina odhalenou ženskou figurou s hlavou své učitelky francouzštiny Alisy Rivuar. Beze změn zůstal jen pejsek Bulka.
Julie Jančárková rovněž informovala o vandalismu, kterému byl vystaven v roce 1913 obraz „Ivan Hrozný a jeho syn Ivan“. Obraz byl poničen třemi bodnutími nožem, které provedl A. Balašov. Repina požádali, aby obraz opravil. On však, coby neustále se rozvíjející umělec, k roku 1913 natolik změnil styl malby, že kurátoři Treťjakovské galerie byli nespokojeni s restaurací a svěřili práci na opravě profesionálním restauratérům.
Julie Jančárková ukončila svoji přednášku vyprávěním o dalším osudu vynikajícího obrazu Repina „Portrét otce“, který získal nového majitele během aukce v ČR v květnu t.r. Výstava právě tohoto obrazu je plánována na příští rok v Chebu.
Na závěr organizátoři poděkovali Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za pomoc při organizaci přednášky.

Tento článek je dostupný v: Russian