Petrohradská básnířka Jekatěrina Poljanskaja představila svoji novou knihu „Metronom“ v RSVK v Praze

Petrohradská básnířka Jekatěrina Poljanskaja představila svoji novou knihu „Metronom“ v RSVK v Praze

Dne 21. října 2019 se v Literárním salonu RSVK v Praze uskutečnilo setkání s petrohradskou básnířkou, překladatelkou a členkou Svazu spisovatelů Ruska Jekatěrinou Poljanskou, která představila svoji novou knihu „Metronom“, jež vyšla v dubnu t.r. v nakladatelství „Gelion Pljus“ v Petrohradě. Akce byla organizována redakcí ruskojazyčného almanachu „Světotěni“ – Olegem a Olgou Krylovovými za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Jekatěrina Poljanskaja se narodila v roce 1967 v Leningradu. Vystudovala Petrohradskou univerzitu lékařství I. Pavlova. Působí jako básnířka a překladatelka z polského a srbského jazyka. Od roku 2002 je členkou Svazu spisovatelů Ruska. Je autorkou sedmi poetických sborníků: „Bubency“ (1998), „Žizni neotbělennaja niť“ (2001), „Geometrija svobody“ (2004), „Soprotivlenije“ (2007), „Voin v pole odinokij“ (2012), „Na gorbatom mostu“ (2014) a „Metronom“(2019).

Její verše jsou přeloženy do polského, bulharského, českého, japonského, anglického a srbského jazyka.

Básně Poljanské vyšly v mnoha ruskojazyčných novinách a časopisech, např. Něva, Den a noc, Náš současník, Literární noviny aj.

Ve své nové knize „Metronom“ se jí podařilo spojit vášnivost verše s přísnou formou, zachovat silnou vnitřní energii harmonií, což bylo vždy charakteristické pro petrohradské poetické tradice.

Název sborníku je významný, neboť metronom – obraz Petrohradu – je neodmyslitelně spjat s městem a jeho historií.

Básnířka přednášela své verše a odpovídala na četné dotazy hostů. Její verše jsou plny pestrých obrazů a citlivých postřehů. Po setkání měli zájemci možnost pobesedovat s básnířkou v neformálním prostředí.

Tento článek je dostupný v: Russian