VII. mezinárodní mládežnický folklorní festival „Pokrova na Vltavě“ proběhl v Praze

VII. mezinárodní mládežnický folklorní festival  „Pokrova na Vltavě“ proběhl v Praze

     Dne 12. října 2019 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil VII. mezinárodní mládežnický folklorní festival „Pokrova na Vltavě – 2019“. Akce byla organizována Všekozáckým svazem českých zemí a Slovenska za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Na festival do Prahy přijely profesionální i ochotnické soubory z Ruska, Běloruska, Srbska a Finska. Na zahájení byli přítomni ředitel departamentu/oddělení pro styky se subjekty RF, parlamentem a společenskými sdruženími S. Grigorjev a poslankyně PSP ČR H. Válková.

Ataman Všekozáckého svazu českých zemí a Slovenska Michail Dzjuba seznámil přítomné s pravoslavným svátkem Pokrova svaté Bohorodice a objasnil jeho spojení s historií kozáctva. Poté hosté uctili minutou ticha dvě zesnulé významné osobnosti-českého pěvce Karla Gotta a dvojnásobného Hrdinu Sovětského svazu, kosmonauta A. Leonova. Pražský mužský komorní sbor zazpíval modlitební píseň.

Arcibiskup pražský a českých zemí Michal poblahopřál pravoslavným k blížícímu se svátku Pokrova a požehnal festivalu. Poté pronesl modlitbu „Otčenáš“.

Poté následoval velký galakoncert. Vystoupily na něm folklorní soubory „Beseda“ a „Kozáci Vltavy“, folklorní rusínský soubor „Skejušan“, pěvecký soubor „Russkaja duša“, kozácký soubor „Pověčerje“ z Finska, folklorní soubor „Don Batjuška“ (Bělorusko), státní “Orchestr ruských lidových nástrojů „Metělica“ a rovněž nevidomý student Karlovy univerzity R. Lombino (Praha).

Na scéně Velkého sálu zazněly písně v českém, ruském, ukrajinském, běloruském, bulharském, srbském a rusínském jazyce. Na koncertě, který trval asi 4 hodiny, vystoupilo více než 120 profesionálních interpretů a ochotníků. Vystoupení byla doprovázena promítáním diapozitivů, které vypovídaly o historii kozáctva, o přírodě a pravoslavných svatyních Ruska.

Na závěr festivalu vystoupil státní “Orchestr ruských lidových nástrojů „Metělica“ z Petrohradu.

Po koncertě ataman Michail Dzjuba předal všem účastníkům koncertu diplomy na památku. Zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov jménem RSVK a diváků poděkoval kozákům a všem účastníkům festivalu za krásná vystoupení a předal Svazu děkovný dopis od RSVK.

Koncert ve Velkém sále RSVK navštívilo asi 300 diváků z řad ruských krajanů, zástupců společenských organizací a Čechů, mezi nimiž bylo mnoho mladých lidí.

Tento článek je dostupný v: Russian