V Březnici skončil druhý turnus XIII. mezinárodní letní školy s výukou ruského a českého jazyka

V Březnici skončil druhý turnus XIII. mezinárodní letní školy s výukou ruského a českého jazyka

Dne 29. července 2019 byl v Březnici ukončen druhý turnus Mezinárodní letní školy s výukou ruského a českého jazyka, která již potřinácté uvítala české žáky a jejich vrstevníky z Ruska. Školu organizuje Česko-ruské středisko za podpory Velvyslanectví RF v ČR, Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a probíhá v prostorech Vyšší a stření odborné školy v Březnici.

Na programu bylo každodenní vyučování ruského a českého jazyka a rovněž exkurze do Prahy a jiných českých měst, sportovní soutěže, promítání filmů, prezentace ruských a českých měst, písně u táboráku a jiné akce.

Druhého turnusu se zúčastnili žáci a studenti českých škol, kteří si zdokonalovali znalosti ruského jazyka. Spolu s nimi žáci a studenti ze Saratova a Voroněži studovali český jazyk. Výuku ruského jazyka vedli lektoři Kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze.

Dne 27. července proběhlo slavnostní ukončení druhého turnusu XIII. mezinárodní letní školy s výukou ruského a českého jazyka. Na tento den si mladí lidé připravili kulturní program v českém a ruském jazyce, který předvedli na závěrečném večeru. Byl zahájen hymnami Ruské federace a České republiky. Na programu byli lidové a moderní tance, české lidové písně v podání ruských hostů a ruské písně v podání českých žáků.

Všichni účastníci obdrželi osvědčení o ukončení jazykového kurzu a dárky na památku. Účastníci, kteří měli nejlepší výsledky v závěrečném testování, získali diplomy a knihy. Kromě dárků si všichni odvezli nové známosti a poznatky, kladné emoce a bohaté dojmy.

Na ukončení druhého turnusu byli přítomni 1. tajemník Velvyslanectví RF v ČR N. Brjakin a zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, kteří popřáli mladým lidem hodně úspěchů. Vyjádřili rovněž přání, aby Mezinárodní letní škola s výukou ruského a českého jazyka pokračovala ve své činnosti i nadále.

Tento článek je dostupný v: Russian