Legendární písně z filmů zazněly v RSVK v Praze

Legendární písně z filmů zazněly v RSVK v Praze

Dne 29. května 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert mezinárodního ženského sboru „Viva Voce“. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Ženský sbor „Viva Voce“ (v překladu z italštiny Živý hlas) existuje již 18 let při Mezinárodní škole v Praze. Jeho členkami jsou ženy z různých zemí, které žijí krátkodobě či dlouhodobě v ČR. Jejich počet a složení se neustále mění. Na tomto koncertě vystoupilo 17 umělkyň z Jihoafrické republiky, Německa, Egypta, USA, Česka, Kolumbie, Brazílie, Holandska, Maďarska, Jižní Koreje a Japonska.

S programem koncertu hosty seznámila umělecká vedoucí a dirigentka sboru Soňa Frídlová (ČR). Hlavním tématem večera byly melodie a písně ze známých filmů. Před každým vystoupením Frídlová diváky seznámila s konkrétním dílem, jak vzniklo a různými zajímavostmi, jež jsou s ním spojeny.

Koncert byl zahájen písní „Mluv tiše, lásko“ italského skladatele N. Roty z filmu „Kmotr“. Poté zazněla píseň z francouzského filmu, hit britské skupiny „The Hollies“, písně z repertoáru A. Franklin, F. Sinatry, E. Presleyho aj.

Vystoupení bylo ukončeno legendární písní „Katjuša“, jež byla vytvořena v roce 1938 skladatelem M. Blanterem a básníkem M. Isakovskim.

Na koncertě bylo přítomno více než 50 hostů, kteří každé vystoupení odměnili bouřlivým potleskem.

Na závěr Soňa Frídlová poděkovala Ruskému středisku vědy a kultury v Praze a vyjádřila naději, že tradice vystoupení mezinárodního ženského sboru „Viva Voce“ v RSVK bude pokračovat i v další sezoně.

Tento článek je dostupný v: Russian