Prezident České republiky Miloš Zeman se zúčastnil oslav Dne velkého vítězství

Prezident České republiky Miloš Zeman se zúčastnil oslav Dne velkého vítězství

Dne 9. května 2019 na Olšanském hřbitově v Praze proběhlo slavnostní kladení věnců a květin k Památníku sovětského vojáka – osvoboditele a hrobům vojáků a důstojníků Rudé armády, kteří zahynuli při osvobození Československa. Ceremoniálu se zúčastnili předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR R. Vondráček, ministr zahraničních věcí ČR T. Petříček, vedoucího oddělení styků s veřejností Kanceláře prezidenta ČR M. Hakauf, náměstkyně ministra obrany ČR K. Suchoňová a další oficiální představitelé Česka.

Věnce k památníku položili: velvyslanec Arménie v ČR Ašot Ovakimjan, velvyslanec Běloruska v ČR Valerij Kurdjukov, velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij, velvyslanec Kazachstánu v ČR Seržan Abdykarimov a velvyslanec Ázerbájdžánu v ČR Farid Šafijev. Akce se rovněž zúčastnili zaměstnanci Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a jiných ruských zahraničních institucí, českých a ruských veteránských organizací.

U příležitosti státního svátku Ruska se na Velvyslanectví RF v ČR v tento den konala slavnostní recepce, které se zúčastnili prezident České republiky Miloš Zeman, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR R. Vondráček, exprezident České republiky V. Klaus, expremiér P. Nečas, bývalý velvyslanec ČR v RF, první kosmonaut ČSSR V. Remek a další političtí a veřejní činitelé.

Ve svém vystoupení prezident České republiky Miloš Zeman zdůraznil, že přišel kvůli tomu, aby složil hold všem 140 000 rudoarmějců, kteří položili své životy za osvobození Československa od fašismu. Připomněl, že současný svět stojí před podobnou hrozbou jen s tím rozdílem, že základem fašismu byla rasová nenávist a v současnosti jde o náboženskou nenávist. Vyzval všechny země a všechny lidi, aby se spojili v boji s hrozbou islámského terorismu.

Tento článek je dostupný v: Russian