Koncert souboru „Naši“ v RSVK v Praze

Koncert souboru „Naši“ v RSVK v Praze

Dne 27. dubna 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert a prezentace prvního CD českého folklorního souboru „Naši“. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Na koncertě zazněly písně, které se nacházejí na prvním CD souboru s názvem „Slovanské písně“. Finance na svoji první CD členky souboru vydělaly vystoupeními v Praze před četnými turisty, kteří se velmi zajímají o lidové slovanské písně.

Diváci po zásluze ocenili potleskem vystoupení mladých umělkyň a jejich originální interpretaci známých lidových písní.

Vedoucí souboru L. Novotná seznámila diváky s historií vzniku souboru v roce 2015 na česko-ruském táboře poté, co několik studentek Gymnázia J. Ressela z Chrudimy zazpívalo ruské lidové písně. Následně členky souboru vystupovaly na různých festivalech a soutěžích, mimo jiné „Ars Poetika. Puškinův památník“, „Pokrova na Vltave“ aj. Základem jejich repertoáru jsou ruské, ukrajinské a české lidové a populární písně. Členkami souboru jsou: L. Novotná, S. Abboudová, K. Kabátová, V. Burešová a A. Burešová.

Jménem souboru L. Novotná poděkovala všem, kdo jim pomáhal: rodičům a přátelům, učitelům, vedoucí MKI Klíč A. Jevsinové, vedoucí Studia MIX N. Progoninové, kozáckému atamanovi M. Dzubovi a jeho manželce, předsedovi České asociace rusistů J. Klapkovi, velvyslanci RF v ČR A. Zmejevskému a zplnomocněnému vedoucímu Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakovovi.

Letos členky souboru končí studium na gymnáziu a plánují studium na různých fakultách Karlovy univerzity. Slibují však pokračovat ve vystoupeních a již doplňují svůj repertoár.

Tento článek je dostupný v: Russian