Festival ruské kultury „Ruské jaro na Moravě“ byl zahájen v Brně

Festival ruské kultury „Ruské jaro na Moravě“ byl zahájen v Brně

Dne 21. března 2019 na Generálním konzulátě RF v Brně proběhlo zahájení XI. festivalu ruské kultury „Ruské jaro na Moravě“. Festival organizuje Ruská kulturně-osvětová společnost na Moravě za podpory magistrátu města Brna, vedení Jihomoravského kraje, Generálního konzulátu RF v Brně a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Na programu festivalu jsou umělecké výstavy, koncerty vážné a populární hudby, dny ruského jazyka, setkání s ruskými a českými odborníky aj., jež proběhnou ve dnech 21. března – 31. května 2019 v různých místech Jihomoravského kraje.

Festival zahájila předsedkyně Ruské kulturně-osvětové společnosti na Moravě Ljubov Vondroušková, která poděkovala všem, kdo se aktivně účastní jeho realizace.

Zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin poděkoval Ruské kulturně-osvětové společnosti na Moravě a jeho předsedkyni za to, že na Jižní Moravě mají Češi a ruští krajané možnost žít aktivním kulturním životem, seznamovat se s tradicemi Ruska i s posledními ruskými novinkami, studovat ruský jazyk, literaturu a historii.

Atašé Generálního konzulátu RF v ČR A. Indičenko přivítal hosty a účastníky festivalu. Zdůraznil důležitost jeho konání pro upevňování přátelských styků mezi Ruskem a Českem.

V rámci festivalu „Ruské jaro na Moravě“ se konal slavnostní koncert. Studentky Ekologického gymnázia z Brna S. Desnickaja a E. Zejnerová přednesly báseň A. Puškina „Kvítek“ v ruském a českém jazyce. Poté studenti pěveckého oddělení Konzervatoře Brno V. Cupák a H. Kuželová zazpívali písně ruských skladatelů: romanci „Ostrůvek“ S. Rachmaninova, romanci „Nevěje vítr z výšky“ N. Rimského-Korsakova a árii Jolanty ze stejnojmenné opery P. Čajkovského. České dívky z taneční skupiny „Dolls“ z Domu dětí a mládeže z Brna si získaly diváky svým tancem v ruských sarafánech na melodii písně „Kaťjuša“.

Na zahájení festivalu ruské kultury „Ruské jaro na Moravě“ bylo přítomno více než 60 osob z řad Čechů a žijících v Jihomoravském kraji ruských krajanů, mezi kterými byli především vedoucí společenských organizací, rusisté, novináři, učitelé a veřejní činitelé.

Tento článek je dostupný v: Russian