Koncert v rámci X. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka v Praze

Koncert v rámci X. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka v Praze

Dne 7. března 2019 se v rámci X. mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert komorní hudby. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Mezinárodní hudební festival, věnovaný památce významného českého hudebníka, skladatele a dirigenta Eduarda Nápravníka (1839 – 1916) již 10 let představuje posluchačům talentované umělce z různých zemí. Koncerty se konají v Česku, Německu, Slovensku a Rusku.

Večer zahájil předseda organizačního výboru festivalu Vjačeslav Grochovskij. Představil účastníky koncertu, seznámil přítomné s programem a poděkoval Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a jiným organizacím za podporu festivalu.

Na koncertě vystoupily: rusko-český soubor „Maestro Trio“ ve složení L. Dudek, J. Sládeček a M. Grochovskaja, český kvartet „Five Star Clarinette Quartet“ pod vedením J. Hlaváče ve složení V. Mareš, I. Venyš, J. Mach a I. Vyskvorkinová a rovněž soubor „40 palcev“ ve složení M. Šmídák, E. Chutirová, H. Louženská a V. Grochovskij. Na koncertě zazněla díla E. Nápravníka, S. Rachmaninova, L. van Beethovena, W. A. Mozarta, A. Dvořáka, A. Chačaturjana aj. Umělci představili i několik džezových skladeb a rovněž hudební zamyšlení, věnované Ch. Chaplinovi a vlastním vzpomínkám.

Eduard Nápravník je významnou postavou v historii kultury Ruska a Česka. Hudební vzdělání získal v Praze a poté se v roce 1861 na pozvání knížete Jusupova přestěhoval do Ruska. Po osmi letech se stal šéfdirigentem Marijinského divadla v Petrohradě a byl jím až do své smrti v roce 1916. Po dobu svého působení zde dirigoval více než 3000 operních představení, např. premiéru opery Boris Godunov M. Musorgského, Pikovou dámu P. Čajkovského, Sněhurku N. Rimského-Korsakova aj. V roce 2019 si kulturní svět připomíná 180. výročí Eduarda Nápravníka.

Tento článek je dostupný v: Russian