Více než 1000 lidí oslavilo „Maslenicu“ (český Masopust) v RSVK v Praze

Více než 1000 lidí oslavilo „Maslenicu“ (český Masopust) v RSVK v Praze

Dne 9. března 2019 se v Ruském středisku vědy a kultury (RSVK) v Praze konal svátek, věnovaný loučení s „Maslenicou“. Akci pořádalo Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Letos zaměstnanci RSVK v Praze spolu se jinými organizacemi, uměleckými studii a dílnami připravili pro návštěvníky bohatý kulturní program.

Kromě ochutnání tradičních pokrmů „Maslenicy“ se hosté mohli zúčastnit četných veselých soutěží a her, organizovaných klauny, např. závodu v pytlích, házení blinov (palačinek), přetahování lana a mnohých jiných. V zápase o zvedání činky byl dosažen rekord. Jednomu ze soutěžících se podařilo zvednout činku 68x. Všichni účastníci obdrželi sladké odměny.

V bohatém koncertním programu vystoupily tyto umělecké kolektivy: studio MIX, pěvecký soubor „Ruská duše“, studio „Cantabile“ a sbor „A prima vista“. Zazněly ruské lidové písně, oblíbené písně sovětského období a veselé častušky. Diváci s potěšením zpívali a tančili spolu s vystupujícími.

Velkou pozornost si zasloužily tvůrčí dílny pro děti všech věkových kategorií, které organizovala Škola umění při RSVK v Praze. Děti vyráběly korále z „baranok“ a „sušek“, ze slámy malé strašáky „Maslenicy“, papírové „kokošniky“, vybarvovaly dřevěné kohoutky a sluníčka. Velmi se líbilo dětské představení „Krylatyj, mochnatyj da maslenyj“ v podání Školy umění při RSVK v Praze, kterého se mohli mladí diváci i aktivně zúčastnit.

Vyvrcholením programu bylo tradiční pálení „Maslenicy“. Oslavy „Maslenicy“ se v RSVK v Praze zúčastnilo více než 1000 ruských krajanů a místních občanů.

 

Tento článek je dostupný v: Russian