Umělecký večer ruské spisovatelky  Jeleny Filipovič v RSVK v Praze

Umělecký večer ruské spisovatelky   Jeleny Filipovič v RSVK v Praze

 

 

  Dne 7. února 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil umělecký večer ruské spisovatelky Jeleny Filipovič, na kterém představila svoji novou knihu „A kolik je Vám let?“ Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer zahájil zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov. Zdůraznil, že knihy Jeleny Filipovič si získaly popularitu českých a ruských čtenářů nejen v ČR, ale i v RF.  V roce 2018 u příležitosti 74. výročí osvobození Leningradu od fašistické blokády se v Praze, Karlových Varech a Plzni konaly české premiéry představení „Válka očima dětí“, které zinscenovali studenti Moskevské státní univerzity M. Lomonosova (MSU) podle knihy Jeleny Filipovič „Skrz hrůzy války jsme se hnali k našim hvězdám . . . „. Toto představení získalo 1. cenu za rozvoj rusko-českých vztahů „Stříbrný lukostřelec – Česko 2018“ v nominaci Historické dědictví, jež byla vyhlášena 1. listopadu 2018.

Jelena Filipovič je bioložka, autorka patentů a více než 130 vědeckých a vědecko-populárních publikací. Z jejího pera vyšlo též 17 knih, věnovaných historickým a církevním tématům a rovněž beletrie, mimo jiné i autobiografická.

V nové knize „A kolik je Vám let?“ autorka píše o ortopedických, chirurgických, geriatrických a neurologických klinikách v ČR, jejichž historie začíná „Masarykovými domy“.  Humánní vztah ke starým lidem, založený v období vlády 1. prezidenta Československa T. G. Masaryka, se úspěšně rozvíjí i v současném Česku.

Režisérka O. Bogomolova spolu s Jelenou Filipovič organizovaly večer v chronologické posloupnosti. Režisérka zdůraznila, že v současnosti spolu se studenty Fakulty žurnalistiky MSU natáčí dokumentární film o tvorbě a umělecké dráze ruské spisovatelky, která spojila svůj život s Českem.

Jelena Filipovič podrobně popsala nejzajímavější události svého života: dětství v okupovaném Stalingradu, přestěhování se do Československa a na Altaj, setkání s V. Šukšinem. Celý život od svých 10 let si psala deníky. Zápisy z nich se staly základem pro mnoho autobiografických a historických děl.

Tento článek je dostupný v: Russian