200. výročí narození I. Turgeněva oslavili v RSVK v Praze

200. výročí narození I. Turgeněva oslavili v RSVK v Praze

Dne 6. listopadu 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala premiéra literárně-hudební kompozice „Les a step“ k200. výročí narození ruského spisovatele a básníka I. Turgeněva. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Hudební večer zahájil zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Andrej Končakov, který zdůraznil zvláštní místo I. Turgeněva v ruské literatuře a kultuře. Poté představil ruské umělce A. Safonovovou (soprán, doprovodné slovo) a laureáta mezinárodních soutěží V. Ivanova-Rakijevského (klavír).
Na programu večera „Les a step“ či „Roční období“ zazněly úryvky z črty I. Turgeněva „Lovcovy zápisky“ a ruské romance na verše I. Turgeněva.
Poezie I. S. Turgeněva (1818 – 1883) si zasloužila pozornost mnoha skladatelů. Na jeho texty skládali romance A. Rubinštejn, N. Sokolov, G. Katuar, A. Gedike, M. Milman a mnozí jiní. Pro Polinu Viardo Garcia básník vytvořil celý cyklus básní, který zhudebnila. Jednotlivě se poté vydávaly spolu s notami. Byly to např. Rozloučení, Sýkorka aj. Báseň „Utro tumannoje“ (Mlhavé ráno) byla několikrát zhudebněna, mimo jiné skladateli G.Katuarem, A. Gedike a J. Prigožim. Nejznámější je však verze, která byla podepsána „hudba Abaza“. Dodnes je složité určit, kdo ze skladatelů s příjmením Abaza je autorem romance.
A. Safonovová a V. Ivanov-Rakijevskij virtuózně spojili v jednom vystoupení umělecké slovo a hudbu velkých skladatelů. Na večeru zazněla též skladba F. Liszta Slavík, upravená pro klavír.
Literárně-hudební večer „Les a step“ v RSVK v Praze navštívilo více než 50 hostů, kteří odměnili umělce dlouhým potleskem.

Tento článek je dostupný v: Russian