Den ruského jazyka a kultury pro české studenty v RSVK v Praze

Den ruského jazyka a kultury pro české studenty v RSVK v Praze

7. listopad 2018 se stal pro studenty Obchodní akademie z Neveklova Dnem ruského jazyka a kultury. Dvacet studentů1.- 4. ročníku této akademie spolu se svojí učitelkou ruského jazyka M. Hulanovou navštívilo RSVK v Praze v rámci organizovaného akademií Dne jazyků.

V tento den mladí lidé navštívili Vízové centrum, aby se poučili, jak získat ruské vízum. Poté zašli do AV ČR, kde si vyslechli přednášku zaměstnankyně Slovanského institutu D. Haškové „Mladá Československá republika a ruská emigrace“. Zde se hosté dozvěděli o přínosu zástupců ruské emigrace 20. a 30. let XX. století do rozvoje vědy, techniky, architektury a umění mladé Československé republiky a rovněž o pomoci, kterou vláda Československa poskytla ruským emigrantům.
Po přednášce studenti Obchodní akademie navštívili RSVK v Praze. Během exkurze se dozvěděli o akcích, které zde budou probíhat a byli na ně pozváni. Prohlédli si knihovnu a Velký sál. V galerii a foyeru RSVK se seznámili s výstavami „Tragédie v Minském ghettu“ a „Sobibor“. Tábor smrti“, v Křišťálovém sále s výstavou ruské malířky Tatiany Lapardinové-Lebeděvové „Romantické Rusko. Moderní impresionismus“.
Poté se v Kurzech ruského jazyka při RSVK v Praze konala volně přístupná hodina, během které si formou hry mohli ověřit své znalosti ruského jazyka a rovněž se seznámili s některými zajímavými fakty z historie, kultury a zeměpisu Ruské federace. Následně zhlédli populární ruský kreslený film Máša a medvěd.
Na závěr exkurze se čeští studenti dozvěděli o možnosti zdokonalit své znalosti ruského jazyka v Mezinárodní letní škole, která se každoročně koná za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR. Byli rovněž pozváni na soutěž mladých čtenářů „Kniguru“.

Tento článek je dostupný v: Russian