Festival současného ruského filmu „Nový ruský film“ byl zahájen v Praze

Festival současného ruského filmu „Nový ruský film“ byl zahájen v Praze

Dne 5. listopadu 2018 večer byl v kině “Cinema City“ v Praze zahájen za poslední desetiletí největší festival ruských filmů v Česku.

Na programu je promítání více než dvou desítek hraných, dokumentárních a kreslených filmů posledních let – rekordmanů v návštěvnosti či množství kladných recenzí kritiků, např. „Sobibor“, „Saljut – 7“ aj.

Kromě promítání filmů je plánován bohatý doprovodný program festivalu:

setkání s herci a režiséry, tvůrčí večery, kterých se zúčastní herci A. Sokolov, P. Děrevjanko, S. Gorobčenko, I. Malakov, N. Vysockij, I. Bezrukova, A. Smoljakov, A. Chalimon, spisovatel S. Lukjaněnko, skladatel P. Kašin a hrdina filmu „Saljut – 7“, kosmonaut SSSR, dvojnásobný Hrdina Sovětského svazu V. Savinych.

Iniciátorem konání festivalu a jeho organizátorem je Velvyslanectví RF v ČR. Akce probíhá pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana, za podpory Ministerstva kultury RF, Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a Svazu kinematografistů Ruska. Hlavním partnerem festivalu je státní korporace „Rosatom“. Generálním producentem festivalu je česká společnost „Essential Communication“. Z ruské strany je producentem společnost „Freshfilm“.

Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij zdůraznil význam akce pro rozvoj rusko-českých kulturních styků a popřál všem hostům dobrou zábavu.  Významný český režisér Z. Troška vyjádřil naději, že festival napomůže rozvoji vztahů mezi oběma zeměmi v oblasti kinematografie a „opět budeme společně natáčet filmy – i zde i tam“. Generální ředitel společnosti „Karo-Premier“ A. Rjazancev  sdělil, že během festivalu proběhnou setkání a jednání, která, jak on doufá, otevřou český trh pro ruské filmy a ruský pro české.

Festival se bude konat ve dnech 5. – 11. listopadu 2018 ve čtyřech českých městech: Praze, Olomouci, Jihlavě a Zlíně.

Tento článek je dostupný v: Russian