Festival „Ruská vzájemnost“ a zahájení výstavy fotografií „Ruská civilizace“ v RSVK v Praze

Festival „Ruská vzájemnost“ a zahájení výstavy fotografií „Ruská civilizace“  v RSVK v Praze

Dne 28. července 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal 2. ročník festivalu „Ruská vzájemnost“. Akce byla připravena českým sdružením Čest, svoboda, respekt za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer zahájil zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin, který přivítal všechny přítomné a nabídl jim, aby se seznámili s fotografiemi výstavy „Ruská civilizace“. Výstava byla poskytnuta Federální agenturou pro záležitosti národností. Vznikla na základě výsledků mezinárodní fotografické soutěže „Ruská civilizace“, které se v roce 2018 zúčastnilo více než 2000 lidí z 33 zemí. Bylo shromážděno 10 000 fotografií. Nejlepší z nich jsou představeny na výstavách na zastupitelstvích Rossotrudničestva po celém světě.
Účastníky a hosty přivítal předseda sdružení Čest, svoboda, respekt J. Černohorský. Zdůraznil důležitost přátelství mezi všemi slovanskými národy. Vyjádřil naději na další plodnou spolupráci s RSVK v Praze.
Na koncertě, který následoval, vystoupili umělci z Ruska, Bulharska a Česka. Mladá pěvkyně A. Gračeva – studentka Pražské konzervatoře – zazpívala píseň „Svěrčok“ (Cvrček) z filmy „Vivat gardemariny“ a „Žuravli“ (Jeřábi) skladatele J. Frenkela na verše R. Gamzatova.
České lidové umění divákům představili harmonikář J. Líbal a houslista J. Mašík. Nejmenší účastníci – žáci speciální ZDŠ z Ústí nad Labem S. Šejbal a T. Vjorjosova – divákům předvedli divadelní scénku „Přátelství“. Hudebník a skladatel z Bulharska D. Kotěvskij zahrál vlastní skladby, naplněné lidovými motivy bulharského folkloru.
Festival „Ruská vzájemnost“ v RSVK v Praze navštívilo více než 60 lidí. Po vystoupení umělců se hosté mohli občerstvit a zúčastnit se volné diskuze.