Koncert autorské písně běloruské umělkyně Olgy Zalesské v RSVK v Praze

Koncert autorské písně běloruské umělkyně Olgy Zalesské v RSVK v Praze

Dne 8. května 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert skladatelky a zpěvačky Olgy Zalesské (Minsk, Bělorusko) „My v džínách“. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Koncert zahájil zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin. Zdůraznil, že Olga Zalesskaja – skladatelka a básnířka, mnohanásobná laureátka festivalů autorské písně, se těší velké oblibě pražského publika. „Je to tvůrčí osobnost, jak si ji představujeme, člověk na svém místě“, charakterizoval ji Soloduchin.

Na koncertě zazněly autorské písně doplněné verši z jejího sborníku „Srpen“. Podělila se rovněž o své tvůrčí plány, mimo jiné promluvila o projektech „Země Vysockého“ a „Svět Okudžavy“, v nichž jsou písně známých bardů zpívány bardy z různých zemí v mnoha jazycích. S těmito programy vystupovala v mnoha zemích a speciálně pro ně přeložila do běloruského jazyka několik písní Vysockého a Okudžavy.

Část koncertu byla věnována lásce. Na toto téma zaznělo několik písní. Téma lásky bylo doplněno tématem mateřství a dětství.

Na závěr koncertu Olga Zalesskaja poděkovala divákům za srdečné přijetí a poblahopřála jim ke Dni vítězství. Na koncertě bylo přítomno asi 30 diváků z řad ruských krajanů a Čechů.

Tento článek je dostupný v: Russian