Den ruského jazyka pro české žákyně v RSVK v Praze

Den ruského jazyka pro české žákyně v RSVK v Praze

Dne 12. března 2018 Ruské středisko vědy a kultury v Praze navštívilo 23 žákyň ZDŠ z Nového Bydžova (Královéhradecký kraj) se svojí učitelkou ruského jazyka. Žákyně 8. a 9. tříd studují ruský jazyk již dva či tři roky. Chtěly se seznámit s činností RSVK v Praze, pohovořit v ruském jazyce a dozvědět se více o Rusku.

Návštěva začala prohlídkou Velkého sálu, kde si návštěvnice vyslechly informaci o bohatém programu RSVK a kulturních akcích, které zde mohou navštívit. Dívky se dozvěděly o tom, že v RSVK každoročně probíhá finále celostátní soutěže „Ars poetika – Puškinův památník“ pro žáky a studenty, kteří studují ruský jazyk a jehož se rovněž mohou zúčastnit. Zájemci se též mohou zúčastnit Mezinárodní letní školy s výukou ruského a českého jazyka, která každoročně probíhá za podpory RSVK v Praze.

Poté dívky zašly do knihovny, kde jim byly předvedeny knižní novinky a knihovnice jim pověděla o tom, jak se stát čtenářkou knihovny.

V Křišťálovém sále žákyně se zájmem zhlédly výstavu dětských kreseb „Barvy míru“. Následně v Kurzech ruského jazyka při RSVK navštívily vlastivědný kabinet a Literární salon. V počítačové třídě byla pro dívky organizována prezentace, na které se dozvěděly zajímavá fakta o zeměpisu, historii a kultuře Ruské federace. Poté zhlédly studijní filmy a uskutečnily virtuální cestování po Moskvě a Petrohradu. Na závěr děvčata potěšil veselý kreslený film „Jak lvíček a želva zpívali píseň“. Během vyučovací hodiny se žákyně naučily slova písně a na závěr ji zazpívaly spolu s hrdiny kresleného filmu.

 

Tento článek je dostupný v: Russian