Den obránce vlasti v Praze

Den obránce vlasti v Praze

Dne 22. února 2018 se Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR zúčastnilo akcí, věnovaných oslavám Dne obránce vlasti.

V 10 hod. na Olšanském hřbitově v Praze proběhl ceremoniál kladení věnců a květin k Památníku sovětského vojáka – osvoboditele a hrobům 437 vojáků a důstojníků Rudé armády, kteří zahynuli ve dnech osvobozování Prahy. Věnce položili: velvyslanec Arménie Tigran Sejraňan, velvyslanec Běloruska Valerij Kurdjukov, Velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij a velvyslanec Kazachstánu v ČR Seržan Abdykarimov. Akce se rovněž zúčastnili zaměstnanci Velvyslanectví RF v ČR, Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a jiných ruských zahraničních institucí, českých a ruských veteránských organizací. Během kladení věnců a květin zazněly hymny Arménie, Běloruska, Kazachstánu, Ruska a Česka.

Večer se v Křišťálovém sále RSVK v Praze konal slavnostní koncert, věnovaný Dni obránce vlasti a 75. výročí Stalingradské bitvy. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Koncertu se zúčastnil herec Moskevského divadla na Tagance, básník a autor písní k představením a filmům, zakladatel a vedoucí Moskevského divadla básníků Vladislav Malenko. Poblahopřál divákům k blížícímu se svátku a zdůraznil, že tento svátek má hluboce vlastenecký charakter. Má proto pro krajany žijící v zahraničí velký význam. Herec přednesl několik svých básní, věnovaných hrdinům Ruska.

Poté pěvecký soubor „A Prima Vista“ pod vedením dirigentky N. Mrazovové zazpíval směs písní válečných let, poté v podání N. Mrazovové zazněla romance Žeňky z opery K. Molčanova „A jitra jsou zde tichá“. Ze stejné opery zazněla vokalíza Lízy v podání I. Pavlovové, která ještě zazpívala píseň I. Dunajevského. Sólistka Státní opery Praha, zasloužilá umělkyně Tatarstánu G. Ibragimovová – Kurado zazpívala píseň J. Frenkela na verše M. Taniče. Poté v podání obou pěvkyň zazněl duet „Vaňka – Taňka“ A. Dargomyžského.

Na koncertě vystoupila i pětiletá Adelina Kač, která zazpívala píseň „Čáp na střeše“ D. Tuchmanova.

Koncert byl ukončen vystoupením pěveckého souboru „Ruská duše“, který zapíval známé válečné písně.

Diváci odměnili každé vystoupení ruských umělců bouřlivým potleskem. Koncert ke Dni obránce vlasti v RSVK v Praze navštívilo asi 70 diváků z řad ruských krajanů a Čechů.

Tento článek je dostupný v: Russian