Koncert ruského pěvce a skladatele L. Bergera v RSVK v Praze

Koncert ruského pěvce a skladatele L. Bergera v RSVK v Praze

Dne 20. února 2018 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert legendárního pěvce a skladatele, bývalého sólisty skupiny „Vesjolyje rebjata“ Leonida Bergera (Austrálie) a pěvce a skladatele Viktora Berezinského (Izrael). Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Koncert proběhl v rámci světového turné Leonida Bergera, který letos slaví 50. výročí své tvůrčí činnosti. Do koncertu v Praze umělci vystoupili v Oslu (Norsko) Kodani (Dánsko), Berlíně (Německo a na Islandu. Chystají se koncertovat i v jiných evropských městech, kde žijí ruskojazyční krajané. V současnosti žije Berger v Austrálii, kde jako skladatel a producent mladých australských talentů získal 4 nejvyšší hudební ocenění „ARIA Awards“ (australská analogie ceny Grammy).

Na programu pražského koncertu byly známé hity 70. a 80. let, populární estrádní kompozice. Koncert zahájil V. Berezinskij s písní „Gorkij med“, jejímž byl prvním interpretem. Poté následovaly další oblíbené písně a autorské kompozice.

Leonid Berger začal své vystoupení kompozicí skupiny „Vesjolyje rebjata“ „Aljoškina ljubov“, která vyšla na deskách v roce 1973 nákladem 16 milionů kusů. Poté zazpíval známé hity, které si oblíbilo několik pokolení posluchačů, jako „Ljudi vstrečajutsa“, „Ně umiraj ljubov“ aj.

Jednu ze svých nových písní L. Berger věnoval oslavě vítězství ve Velké vlastenecké válce, jejíž tradice se uchovávají na celém světě. Kompozici vytvořil jako parafrázi na známé válečné písně. Tuto kompozici diváci uvítali srdečným potleskem.

Na závěr koncertu umělci zazpívali jednu z oblíbených písní skupiny „Vesjolyje rebjata“ „Brodjaščije artisty“. Po ukončení programu mohli všichni zájemci získat autogramy hudebníků, vyfotografovat se s nimi a zakoupit jejich CD.

Tento článek je dostupný v: Russian