Mezinárodní festival – soutěž „Okouzlení Česka“ v RSVK v Praze

Mezinárodní festival – soutěž „Okouzlení Česka“ v RSVK v Praze

Dne 26. prosince 2017 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil v rámci projektu „Saljut talantov“ XI. mezinárodní festival – soutěž „Okouzlení Česka“. Akce byla organizována nekomerční organizací „Saljut talantov“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

G. Solovjov – moderátor festivalu a umělecký ředitel projektu „Saljut talantov“ sdělil, že již absolvovali více než 400 soutěží v různých ruských a evropských městech. Vítězové XI. mezinárodního festivalu „Saljut talantov“ budou mít možnost zúčastnit se superfinále projektu v Petrohradě.

Festivalu „Okouzlení Česka“ v Praze se letos zúčastnilo 32 mladých umělců a kolektivů z Kazani, Čeboksar, Permu, Odincova, Rjazani a jiných ruských měst.

Vystoupení mladých umělců hodnotila profesionální porota, ve které zasedli: producent, pěvec a ředitel mezinárodní soutěže „Diamond Voice“ J. Čermák (ČR), herečka, režisérka a vedoucí divadla „Grani“ I. Novičkovová (RF), klavíristka a korepetitorka Státní opery Praha Jelena Nosková (ČR) a choreografka a pedagožka N. Danková (ČR).

V rámci soutěže zazněly skladby P. Čajkovského, M. Glinky, J. Haydena a jiných skladatelů, ruské lidové písně a estrádní kompozice. Taneční kolektivy a sólisté předvedli lidové a estrádní tance. Mladí lidé přednesli básně ruských a zahraničních básníků.

I. Novičkovová organizovala pro zájemce tvůrčí dílnu hereckého umění. Poté vítězové soutěže vystoupili na galakoncertě.

Laureáty 1. stupně se staly: v nominaci „Zpěv“ soubor „Sozvučije“ umělecké školy z Permu, sólistky S. Levinová, A. Chajdrapašičová a T. Gordonovová z pěveckého studia „Děti solnce“ (Odincovo), v nominaci „Choreografie“ – soubor „Elegie“ (Čeboksary), sólistky J. Kanová, A. Vorobjevová, A. Malofejkinová a V. Potapkinová, jež představovaly Rjazanský palác kultury. V nominaci „Umělecká tvorba“ – O. Dmitrijevová a I. Gorčakovová z umělecké školy Novokujbiševska. Grand prix získal soubor „Elegie“ (Čeboksary).

Všichni laureáti soutěže dostali poháry a diplomy na památku. Účastníci a pedagogové rovněž obdrželi řadu zvláštních cen od poroty.

Během soutěže se ve foyeru RSVK konala výstava uměleckých děl žáků umělecké školy z Novokujbiševska (Samarská oblast). Festival byl ukončen veselou novoroční diskotékou za účasti Dědy Mráze, Mikuláše a Anděla.

Všichni účastníci dostali suvenýry na památku. Na akci bylo přítomno asi 100 diváků, mezi nimiž byli především rodiče a přátelé soutěžících, kteří náležitě ocenili výkony mladých lidí.

Tento článek je dostupný v: Russian