100. výročí Jurije Ljubimova slavili v RSVK v Praze

100. výročí Jurije Ljubimova slavili v RSVK v Praze

Ve dnech 23. – 29. listopadu 2017 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze konaly „Dny Jurije Ljubimova“, věnované 100. výročí narození významného ruského režiséra. Akce byla organizována ruským Národním fondem podpory vlastníků práv, českou společenskou organizací „Za evropskou multikulturní společnost“ a společností „Essential Communication“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a Velvyslanectví RF v ČR. Informační podporu poskytly noviny „Pražskij tělegraf“.

Dne 23. listopadu 2017 bylo ve Velkém sále RSVK promítnuto televizní představení „Vsevo něskolko slov v česť gospodina de Moliéra“ (Jen několik slov na počest pana Moliéra, 1973) režiséra A. Efrose. Představení vzniklo podle hry M. Bulgakova „Kabala svjatoš“ (Bratrstvo svatoušků) a komedie Moliéra „Don Juan“. V něm se epizody ze života Moliéra střídají se scénami z jeho hry. Tím se odhaluje tragický obraz čelení velkého dramatika moci. V roli Moliéra – J. Ljubimov. Dále hrají – A. Širvindt, V. Gaft a jiní známí herci.

Před začátkem promítání vystoupila výkonná ředitelka Národního fondu podpory vlastníků práv N. Gojdenko, která podrobně informovala o činnosti fondu a představila divákům program „Dnů Jurije Ljubimova“.

Dne 25. listopadu se ve Velkém sále RSVK v Praze konalo setkání s ruským a sovětským filmovým a divadelním hercem, filmovým režisérem, producentem a pedagogem Nikitou Vysockým.

N. Vysockij je rovněž ředitelem Státního kulturního střediska – muzea V. Vysockého. Herec zdůraznil, že poměrně často sám vodí exkurze po muzeu, dělá přednášky, věnované životu a dílu otce. Setkání v Praze bylo rovněž pojato jako přednáška. Více než dvě hodiny N. Vysockij vyprávěl o spolupráci svého otce s J. Ljubimovem v legendárním „Divadle na Tagance“. Umělec se rovněž s diváky podělil o historky z vlastního života a osobní vzpomínky na otce. Informoval též o profesionálních sporech a uměleckých koncepcích Vysockého a Ljubimova. Mimořádnou pozornost věnoval zvláštnostem tvorby Ljubimova, jeho metodám vedení divadla a hereckého kolektivu. Během přednášky byly na plátně promítány vzácné dokumentární snímky ze zkoušek „Divadla na Tagance“ z té doby.

Poté N. Vysockij odpověděl na četné dotazy. Diváky mimo jiné zajímalo, jaký byl V. Vysockij v obyčejném životě, jestli byl věřící, jak probíhal výběr herců pro film „Spasibo, čto živoj“ a mnohé jiné.

Večer N. Vysockij ukončil verši otce. Tato část setkání zvlášť dojala diváky. Někteří z nich podotkli, že takový přednes veršů V. Vysockého ještě neslyšeli. Poukázali na neuvěřitelnou podobu podání, způsoby a unikátní zabarvení hlasu otce a syna.

Na setkání s N. Vysockým bylo přítomno více než 150 diváků z řad ruských krajanů a Čechů. Jubilejní „Dny Jurije Ljubimova“ v Praze vyvolaly velký zájem. Mnozí z hostů vzpomínali na hostování divadla v Praze, která se uskutečnila dříve.

Dne 27. listopadu v rámci „Dnů Jurije Ljubimova“ byl v RSVK v Praze promítnut film „Směrť Tairova“ a 29. listopadu se uskuteční setkání s režisérem tohoto filmu B. Blankem, který mnoho let spolupracoval s J. Ljubimovem.

Tento článek je dostupný v: Russian