XXIV. festival ruských filmů na jižní Moravě

XXIV. festival ruských filmů na jižní Moravě

Ve dnech 10. – 12. listopadu 2017 se v jihomoravském městě Hodonín konal XXIV. seminář – festival ruských filmů. Akce byla organizována Kulturním domem v Hodoníně, administrací Jihomoravského kraje a města Hodonín za podpory a účasti Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a Zastupitelství Gosfilmfondu v ČR.

Hlavním tématem XXIV. ročníku festivalu bylo hledání člověkem svého místa ve společnosti, stanovení a rozvoj osobnosti, hledání příčin, které dělají člověka člověkem či monstrem.

Na programu festivalu, který se uskutečnil v kině Svět, bylo 15 klasických i současných ruských a sovětských filmů. Byly mezi nimi následující filmy: „Otec Sergej“ (1918) Jakova Protazanova, „Hamlet“ (1964) Grigorije Kozinceva, „Stíny zapomenutých předků“ (1964) Sergeje Paradžanova, „Stalker“ (1979) Andreje Tarkovského, „Návrat“ (2003) Andreje Zvjaginceva, „Car“ (2009) Pavla Lungina, „Faust“ (2011) Alexandra Sokurova a „Mučedník“ (2016) Kirilla Serebrennikova.

Na zahájení festivalu vystoupil starosta Hodonína Milan Lučka, ředitel Domu kultury Hodonína Marcel Římák, zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Oleg Soloduchin, filmoví vědci Kamila Dolotinová, Tomáš Hála a Vladimír Suchánek.

Starosta Hodonína Milan Lučka poděkoval organizátorům festivalu, podtrhnul jeho důležitou úlohu v kulturním životě města a v uchovávání kulturních styků mezi Ruskem a Českem.

Akce festivalu zaujaly mnoho diváků z řad místního obyvatelstva, ale i příznivce dobrých filmů z jiných měst ČR.

Tento článek je dostupný v: Russian