Svátek jara „Navruz“ v RSVK v Praze

Svátek jara „Navruz“ v RSVK v Praze

Dne 17. března 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert, věnovaný svátku jara tjurkských národů „Navruz“. Akce byla organizována Asociací tatarské kultury v Praze „Kitap“ v Praze za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

„Navruz“ je svátkem nového roku a jara podle astronomického slunečního kalendáře u tjurkských národů. Je to starodávná národní tradice a slaví se v mnoha zemích.

Akci zahájila vedoucí Asociace tatarské kultury v Praze Danija Altynbajevová. Poblahopřála všem k svátku a uvítala přítomné hosty, mezi kterými bylo mnoho žijících v Praze představitelů tjurkských národů z Ázerbájdžánu, Kazachstánu, Baškortostánu, Tatarstánu a Turecka. Poděkovala Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za pomoc a podporu při organizaci oslavy.

Poté se uskutečnil slavnostní koncert, na kterém vystoupili zástupci tjurkských národů – jak profesionálové, tak i amatéři. Diváci se seznámili s lidovými tanci a písněmi Ázerbájdžánu, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tatarstánu a Turecka, a rovněž s hudbou, složenou profesionálními skladateli.  V sále zazněly různé lidové hudební nástroje.

Na koncertě v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze bylo přítomno asi 150 diváků – především mladých lidí z Ruska, zemí SNS a rovněž místní obyvatelé. Všem se program velmi líbil.

Tento článek je dostupný v: Russian