Vystoupení gruzínského tanečního souboru „Kolcha II“ v RSVK v Praze

Vystoupení gruzínského tanečního souboru „Kolcha II“ v RSVK v Praze

Dne 22. října 2016 se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnil koncert gruzínského lidového tanečního souboru „Kolcha II“ z Tbilisi. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Soubor „Kolcha II“ byl založen v roce 1992. Na jeho repertoáru jsou gruzínské lidové písně a tance a rovněž tance různých národů.  Nehledě na jeho mládí je kolektiv laureátem řady mezinárodních festivalů. V současnosti při souboru působí choreografické studio „Kolcha II“, ve kterém studuje více než 300 dětí a mládežníků.

Soubor „Kolcha II“ pod vedením Davida Nadarašvali potěšil diváky programem, který zahrnoval gruzínské lidové tance „Davlur-Kartuli“, „Džejrani“, „Nabduri“, abcházský tanec „Abchazuri“, osetinský tanec „Osuri“ a mnohé jiné. Mladí gruzínští umělci si získali publikum krásnými a temperamentními tanci v pestrých lidových krojích.

Příjemným překvapením pro diváky bylo hudební číslo v podání nejmladšího člena souboru Luky Nadarašvali, který zahrál na gruzínském lidovém hudebním nástroji ze skupiny bicích s názvem „doli“ a byl za to odměněn bouřlivým potleskem.

Moderátorka koncertu, zaměstnankyně oddělení kultury RSVK v Praze Veronika Voroncovová přivítala hosty a vystupující z Gruzie, kteří se již v Praze stali velmi oblíbenými. Každé vystoupení umělců bylo doprovázeno přednesem básní ruských básníků, věnovaných Gruzii.

Koncert ve Velkém sále RSVK zhlédlo asi 400 diváků z řad ruských krajanů a Čechů.

Tento článek je dostupný v: Russian