Mezinárodní festival dětských pěveckých a tanečních souborů v Příbrami

Mezinárodní festival dětských pěveckých a tanečních souborů v Příbrami

Dne 19. října 2016 se konal Mezinárodní festival dětských pěveckých a tanečních souborů, organizovaný Česko-ruskou společností, Českou asociací rusistů a Společností Eduarda Nápravníka za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Tento festival probíhá v středočeském městě Příbram již 18 let. Jeho zvláštností je, že v rámci festivalu vždy vystupují soubory, které zpívají ruské písně, tančí ruské tance a tím zdůrazňují spojení ruské a české kultury. Letos festival probíhal ve Střední škole U sadů Jiráska a akce byla věnována významnému českému hudebníkovi, skladateli a dirigentovi  Eduardu Nápravníkovi, který 50 let působil jako šéfdirigent Marijinského divadla v Petrohradě.

Festival zahájil předseda České asociace rusistů Jiří Klapka, který zdůraznil důležitost této akce pro uchování a pokračování dlouholetého dialogu české a ruské kultury.

Na festivalu vystoupilo 12 školních kolektivů, mezi kterými byly taneční soubor Terpsychora pod vedením O. Krupnovové a pěvecký soubor I. Mertke Střední školy při Velvyslanectví RF v ČR.

Čestným hostem festivalu byl dnes žijící v Praze houslista a skladatel ruského původu A. Šonert, v jehož podání zazněly houslové variace na ruské a české písně a též jeho vlastní skladby. V doprovodu Šonerta Jiří Klapka zazpíval ruské písně v češtině a české v ruštině. Vystoupení bylo ukončeno známou písní „Tancuj, tancuj, vykrůcaj“ v podání všech účastníků.

Na koncertě bylo přítomno asi 40 žáků, studentů a jejich pedagogů.

Tento článek je dostupný v: Russian