První turnus 10. mezinárodní letní školy byl ukončen v českém městě Březnice

První turnus 10. mezinárodní letní školy byl ukončen  v českém městě Březnice

Dne 15. července 2016 byl v Březnici ukončen první turnus Mezinárodní letní školy s výukou ruského a českého jazyka. Škola je organizována každý rok Česko-ruskou společností za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR. Probíhá ve Vyšší a střední odborné škole v Březnici. Letos slaví 10. výročí.

Prvního turnusu ve dnech 3. – 17. července se zúčastnilo 14 žáků českých škol, kteří si zlepšovali své poznatky v ruském jazyce. Současně 17 žáků z Petrohradu, Nižního Novgorodu, Saratova a Oděsy studovalo český jazyk.

Vyučování probíhalo ve všední dny. Na hodinách ruského jazyka se děti učily ruská pořekadla, přednášely básně, četly pohádky a úryvky z děl ruských spisovatelů, hrály scénky a dialogy, vytvářely podle obrázků různé povídky, prováděly gramatická a lexikální cvičení. Během hodin ruského jazyka, které vedli lektoři Kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze, byly používány učebnice, jež poskytlo Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Součástí vyučování bylo i promítání ruských kreslených filmů, úryvků hraných filmů a rovněž výukových filmů o A.S. Puškinovi, J.A. Gagarinovi.

Ve volném čase ruská a česká mládež mezi sebou besedovala, hrála různé hry, navštěvovala exkurze a zkoušky na představení, které bylo věnováno ukončení turnusu.

Poslední den vyučování proběhla závěrečná zkouška. Ti, co měli nejlepší výsledky (1., 2. a 3. místo) obdrželi odměny a dárky. Kromě dárků si samozřejmě všichni odvezli nové známosti, zajímavé zkušenosti a poznatky, kladné emoce a dojmy.

Ukončení prvního turnusu bylo zahájeno koncertem, který připravili účastníci tábora. V podání mladých lidí zazněly hymny České republiky a Ruské federace, písně a básně v ruském a českém jazyce, a rovněž inscenace pohádky Sůl nad zlato. Akce se zúčastnili poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a starosta Rožmitálu pod Třemšínem Josef Vondrášek, náměstek gubernátora Středočeského kraje pro otázky školství Milan Němec, starosta Březnic Petr Procházka, starosta Jinců Josef Gala, ředitelka Vyšší a střední odborné školy v Březnici Marie Fiřtíková, zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Oleg Soloduchin a vedoucí představitelé řady společenských organizací krajanů, které podporovaly školu.

Druhý turnus 10. mezinárodní letní školy se uskuteční ve dnech 17. – 31. července. Zúčastní se jej 36 žáků z Ruska a Česka.

Tento článek je dostupný v: Russian