Výstava „Setkání na Parnasu. Poezie Stříbrného století na portrétech“ v RSVK v Praze

Výstava „Setkání na Parnasu. Poezie Stříbrného století na portrétech“ v RSVK v Praze

Dne 17. června 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala vernisáž výstavy rytin moskevského sběratele Vladimira Bělikova „Setkání na Parnasu. Poezie Stříbrného století na portrétech“. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Vladimir Gurjevič Bělikov, doktor technických věd, sběratel a člen ruského Národního svazu bibliofilů. V jeho sbírce je více než 15 tisíc uměleckých děl: linoryty, lepty, xylografie, knižní miniatury – nejstarší z nich pocházejí z XV. století. Tak velká sbírka umožňuje vytvořit asi 300 expozic, odlišných svou koncepcí.

Na výstavě v RSVK jsou představeny kopie ruských grafiků – portréty básníků Stříbrného století.

Výstavu zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který představil sběratele a popřál všem přítomným, aby se podrobně seznámili s portréty básníků Stříbrného století.

Vladimir Bělikov informoval o své výstavě. Zdůraznil, že rytiny odrážejí nejen vztah umělce a společnosti k tvorbě básníka, ale předávají rovněž ducha toho kterého období, nálady a emocionální náboj děl ruských básníků. Podtrhnul, že na výstavě se nacházejí díla malířů, kteří tvořili v XIX. a XX. století jak za života básníků, tak i po jejich smrti.

Poté básnířka Natalija Volkovová, která žije v Praze, přednesla několik básní autorů, jejichž portréty jsou na výstavě.

Po zahájení výstavy hosté mohli v neformálním prostředí pobesedovat s moskevským sběratelem a zadat mu otázky.

Výstava v Křišťálovém sále potrvá do 31. srpna 2016.

Tento článek je dostupný v: Russian