Premiéra filmu „Gagarin. První ve vesmíru“ v Česku

Premiéra filmu „Gagarin. První ve vesmíru“ v Česku

Dne 14. dubna 2016 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila premiéra filmu „Gagarin. První ve vesmíru“, věnovaného 55. výročí letu do vesmíru Jurije Gagarina. Akce byla připravena a provedena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci se společností „Kremlin films“.

Před začátkem filmu vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza představil divákům Ruského střediska vědy a kultury generálního producenta společnosti Olega Kapance.

Oleg Kapanec informoval o vzniku filmu, věnovaného prvním krokům lidstva na cestě k dobytí vesmíru. Podtrhnul, že hlavním úkolem pro autory bylo odpovědět na otázku: Proč pro první let do vesmíru byl vybrán právě Jurij Gagarin?

Poté mohli diváci zadat producentovi otázky, které je zajímaly. Někteří se podělili o své vzpomínky, spojené s letem Jurije Gagarina do vesmíru, a rovněž o dojmy z osobních setkání s prvním kosmonautem.

Film o osudech Jurije Gagarina a jeho hrdinském letu byl promítán v RSVK v Praze v ruském jazyce s anglickými titulky. Diváci ocenili vysokou úroveň režisérské práce a rovněž autentičnost historických událostí.

Dne 15. dubna byl film „Gagarin. První ve vesmíru“ promítnut studentům českých středních škol po jejich setkání s kosmonautem, prezidentem Federace kosmonautiky Ruska Vladimirem Kovalenkem.

Tentýž den byl film promítnut v kině hotelu Termal v Karlových Varech. Akce se zúčastnil generální konzul RF v Karlových Varech Michail Ledeněv a producent Oleg Kapanec.

Dne 19. dubna v Planetáriu Praha v rámci oficiální premiéry v ČR byl podruhé promítnut film „Gagarin. První ve vesmíru“ pro žáky a studenty středních a vysokých škol.

Tento článek je dostupný v: Russian