Prezentace knihy „Legionářská odyssea“ v RSVK v Praze

Prezentace knihy „Legionářská odyssea“ v RSVK v Praze

Dne 18. února 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala prezentace nové, rozšířené knihy Olina Jurmana „Legionářská odyssea: z Čech až do Vladivostoku“, jež byla vydána nakladatelstvím „Brána“. Akce byla organizována Klubem Rusko za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Prezentaci zahájil autor knihy – podplukovník Československé armády v záloze Olin (Oldřich) Jurman. Přivítal četné hosty a pověděl, že základem knihy byl deník českého legionáře Františka Prudila – typického představitele vesnické mládeže, který musel narukovat do rakousko-uherské armády. Prudil bojoval v Galícii, kde padl do zajetí a poté působil v československé legii. Dostal se do skupiny legionářů, která odmítla bojovat na jakékoli straně a proto byl internován do pevnosti ve Vladivostoku, kde půl roku čekal na odeslání do vlasti.

Nové vydání knihy se liší od předcházejícího tím, že se autorovi spolu s novináři z „RIA Novosti“ podařilo projít cestou československé legie, navštívit místa popsaná v deníku a podělit se s čtenáři o vlastní dojmy.

Na prezentaci v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze
bylo přítomno okolo 70 diváků z řad ruských krajanů a českých občanů. Poblahopřát autorovi k vydání nové knihy přišli jeho četní přátelé a kolegové, mezi kterými byl i český hudebník Felix Slováček.

Po prezentaci hosté mohli v neformálním prostředí pobesedovat s Olinem Jurmanem a zadat mu různé otázky.

Tento článek je dostupný v: Russian