Podepsání smlouvy o spolupráci mezi Národní výzkumnou jadernou univerzitou (MIFI) a Vysokým učením technickým v Brně (VUT)

Podepsání smlouvy o spolupráci mezi Národní výzkumnou jadernou univerzitou (MIFI) a Vysokým učením technickým v Brně (VUT)

Dne 17. února 2016 byla na rektorátu VUT v Brně podepsána smlouva o spolupráci mezi Národní výzkumnou jadernou univerzitou (MIFI) a Vysokým učením technickým v Brně (VUT). Z ruské strany smlouvu podepsal rektor NIUJA MIFI Michail Strichanov, z české strany – rektor VUT v Brně Petr Štěpánek. Smlouva byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Smlouva počítá s aktivní společnou vědeckou činností, publikacemi, pořádáním konferencí, podporou a rozvojem studentské mobility, možností studia českých doktorandů v dvoujazyčných doktorských studijních programech v MIFI a rovněž s volně dostupnými přednáškami profesorů na partnerských univerzitách.

Na podepsání smlouvy do Brna přijela ruská delegace ve složení: zástupce ředitele Střediska pro atomovou energii NIUJA MIFI Andrej Prjachin, ředitel Střediska pro mezinárodní programy ANO „Korporativní akademie Rosatoma“ Alexej Ponomarenko.

Ruská delegace strávila na VUT celý den. Proběhla setkání se studenty a učiteli VUT, kteří již byli na stáži v Dubně, obhájili kandidátské dizertace v Rusku a vysoce si cení úroveň vzdělávací a vědecké přípravy v oblasti jaderné energetiky v Rusku. Delegace se seznámila s výstavou, která probíhá na vysoké škole a je věnována 60. výročí využití atomu. Byla připravena společně s Českým vysokým učením technickým v Praze, za účasti Zastupitelství Rosatomu ve střední a východní Evropě. Hosté se rovněž seznámili s činností laboratoří VUT, mimo jiné Střediska výzkumu a využití obnovitelných zdrojů energie, Střediska senzorických, informačních a komunikačních systémů, Střediska nanotechnologií, Laboratoře mikroelektroniky, Institutu teoretické a experimentální elektrotechniky atd.

Zde se ruští odborníci setkali s představitelem jedné z největších českých firem „Alta“ Josefem Belačem, který se zabývá společnými česko-ruskými projekty v oblasti jaderné energetiky, mimo jiné spojených s atomovou elektrárnou Temelín.

Odpoledne se na Fakultě elektrotechniky uskutečnila prezentace možností studia na ruských vysokých školách, jež byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR, MIFI a Akademií Rosatomu. Na prezentaci bylo přítomno okolo 30 učitelů a doktorandů, z nich několik osob z evropských zemí, kteří studují v ČR v programu Erasmus. Zadávali konkrétní dotazy ohledně programu a podmínek studia, možností dalšího pracovního uplatnění, možností návštěv ruských vědeckých pracovišť, která se specializují na výzkum atomového jádra.

Tento článek je dostupný v: Russian