Den obránce vlasti v Praze

Den obránce vlasti v Praze

Ve dnech 19. a 24. února 2016 se Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR zúčastnilo akcí, věnovaných oslavám Dne obránce vlasti.

Dne 19. února v 10 hod. na Olšanském hřbitově v Praze proběhl ceremoniál kladení věnců a květin k Památníku sovětského vojáka – osvoboditele a hrobům 437 vojáků a důstojníků Rudé armády, kteří zahynuli ve dnech osvobozování Prahy. Věnce položili: velvyslanec Arménie Tigran Sejraňan, velvyslanec Běloruska Valerij Kurdjukov, chargé d´affaires Ruska v ČR Anna Ponomarevová. Akce se rovněž zúčastnili zaměstnanci Velvyslanectví RF v ČR, Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a jiných ruských zahraničních institucí, českých a ruských veteránských organizací.

Poté se uskutečnila slavnostní recepce s koncertním programem. Hosty pozdravil a poblahopřál jim k svátku vojenský atašé Velvyslanectví RF v ČR Igor Ščepin.

Na koncertě zazněly známé válečné písně „Katjuša“, „Smugljanka“, aj. v podání zasloužilého umělce Ruska, bývalého sólisty souboru Alexandrovci Andreje Romanova.

Dne 24. února se v Křišťálovém sále RSVK konal slavnostní koncert, věnovaný Dni obránce vlasti. Vystoupili umělci ze Slovanského folklorního souboru Českomoravského slovanského svazu pod vedením Nikolaje Torského. Umělci zazpívali známé a oblíbené písně jako „Ťomnaja noč“, „Bělorusskij vokzal“ aj.

Spolu se souborem vystoupil zasloužilý umělec Ruska Nikolaj Marčenko a prezidentka Evropského kongresu literátů, básnířka Irina Sileckaja, která přednesla básně o Velké vlastenecké válce.

Poté byl ve Velkém sále RSVK promítnut film „Oficery“, od jehož natočení letos uplyne 45 let.

Tento článek je dostupný v: Russian