Zveme vás na virtuální výstavu „285 let ruského baletu“

Zveme vás na virtuální výstavu „285 let ruského baletu“

V předvečer Světového dne divadla, jenž se každoročně slaví 27. března Prezidentská knihovna zve fanoušky baletu na virtuální výstavu „285 let ruského baletu“, prezentovanou na portálu instituce.
Nejstarší baletní škola v Rusku, první u nás a jedna z nejlepších profesionálních škol, významně přispěla ke světovému choreografickému vzdělávání, dokázala zachovat a rozvíjet tradice nashromážděné generacemi tanečníků a učitelů a získala uznání milionů lidí. Ruský balet představil světu galaxii hvězd, které uchvacovaly diváky po celé epochy.
Virtuální prohlídka poskytuje vzácnou příležitost prohlédnout si část unikátní sbírky a pečlivě si prostudovat jednotlivé exponáty. Výstava vypráví o historii ruského baletu, stejně jako o vynikajících absolventech akademie, kteří proslavili ruský balet.
Mezi exponáty jsou skutečné relikvie: živůtek jevištního kostýmu Matildy Kšesinské, baletní rukavice Olgy Preobraženské, krabička na make-up a jevištní vysoké botky Anny Pavlovové. Jí patří také další unikátní exponát, který přitahuje velkou pozornost. Je to vyšívaný obraz Spasitele, který byl ukryt pod kosmetickým zrcadlem. Byl objeven až po rozbití zrcadla. V roce 2017 přivezl ikonu z Velké Británie rektor Akademie ruského baletu Nikolaj Ciskaridze.
Skutečnými uměleckými skvosty kolekce jsou pastel od Václava Nižinského „Dívky s rukávníky“ (1919), který podle jeho manželky nadchl Pabla Picassa, a kresby slavné ruské malířky ze skupiny „Svět umění“ Zinaidy Serebrjakové, která na počátku dvacátých let XX. století vytvořila sérii děl na téma balet.
Od roku 1957 nese Akademie ruského baletu jméno Agrippiny Vaganovové. Je jí věnována samostatná vitrína s fotografiemi, osobními věcmi a domácími potřebami.
Díky virtuální prohlídce výstavy „285 let ruského baletu“ si můžete prohlédnout mnoho zajímavých exponátů souvisejících s historií ruského baletu a dozvědět se nová fakta o lidech, kteří tento druh umění proslavili po celém světě.
Virtuální projekty jsou aktivně se rozvíjející oblastí činnosti Prezidentské knihovny, díky níž jsou unikátní materiály dostupné širokému publiku. Virtuální prohlídky a exkurze si můžete prohlédnout na portálu Prezidentské knihovny v sekci „Výstavy“ na https://www.prlib.ru/about_exhibition