V Ruském domě se konalo finále olympiády Prezidentské knihovny

V Ruském domě se konalo finále olympiády Prezidentské knihovny

Ve dnech 29. – 31. března 2023 se v Ruském domě v Praze konalo finále olympiády Prezidentské knihovny B. N. Jelcina z ruštiny jako cizího jazyka. Podle výsledků první etapy postoupilo do finále 94 účastníků z 27 zemí. Jsou mezi nimi Uzbekistán, Kazachstán, Írán, Sýrie, Mongolsko, Slovensko, Itálie, Ázerbájdžán, Čína, Tádžikistán, Španělsko, Egypt, Brazílie, Srbsko, Bulharsko a další.

První kvalifikační fáze olympiády se konala distančně pomocí systému vzdáleného testování znalostí Prezidentské knihovny od 3. října 2022 do 20. ledna 2023. Závěrečná fáze se konala prezenčně v Prezidentské knihovně. B. N. Jelcina, stejně jako na zahraničních místech ve dnech 29.–31. března 2023. Zahraniční školáci a studenti starší 14 let si mohli vyzkoušet své znalosti ruského jazyka a kultury. Úkoly předpokládaly tři úrovně hodnocení znalostí ruského jazyka: A1, A2, B1.

Finále, které se konalo v Ruském domě v Praze, se zúčastnili finalisté ze Slovenska, kteří plnili úkoly pro úrovně A1, A2 a B1.

Po ukončení závěrečného kola byla jeho účastníkům poskytnuta informace o možnostech bezplatného studia ruského jazyka a studia na vysokých školách v Rusku v rámci kvóty.