III. celosvětová online videokonference

III. celosvětová online videokonference

III. celosvětová online videokonference k 78. výročí osvobození Leningradu od fašistické blokády se konala v Ruském domě v Praze

Dne 28. ledna 2022 se v Literárním salonu Ruského domu v Praze konala III. světová online videokonference, věnovaná 79. výročí prolomení blokády Leningradu a 78. výročí úplného osvobození Leningradu od fašistické blokády během Velké vlastenecké války.

Akce byla zahájena provoláním guvernéra Petrohradu Alexandra Běglova k účastníkům obrany a obyvatelům obleženého Leningradu. Poté publikum zhlédlo obřad kladení věnců k pomníku „Matka –Vlast“ na Piskarevském pamětním hřbitově a k dalším pomníkům, věnovaným obráncům Leningradu.

Je třeba poznamenat, že v letošním roce připravil guvernér Petrohradu A. Běglov samostatnou písemnou gratulaci obráncům a obyvatelům obleženého Leningradu žijícím v zahraničí, která bude zaslána prostřednictvím zastoupení Rossotrudničestva adresátům v různých zemích, včetně České republiky.

Akce se zúčastnily Ruské domy z více než 30 zemí. Program videokonference byl pestrý: po oficiální části vystoupili petrohradští umělci, zejména členové Petrohradského divadla písní a tanců „Moroška“ a další, v jejichž podání zazněla klasická i moderní díla, věnovaná tomuto významnému datu. K účastníkům konference se v tento den s gratulací obrátili známí umělci, zpěváci a skladatelé.

Čestným hostem Ruského domu v Praze a účastnicí videokonference byla členka Společnosti blokádníků Leningradu v ČR, obyvatelka obleženého Leningradu

L. V. Kladnickaja, která s velkým potěšením přijala pozvání Ruského domu v Praze. Navzdory tomu, že Ludmila Vladimirovna loni oslavila 90. narozeniny, je plná vitality a energie. Ostatní obyvatelé obleženého Leningradu žijící v ČR se vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci v ČR mohli připojit k distančnímu sledování videokonference z domova.

Po akci L. V. Kladnickaja pobesedovala se zmocněnou vedoucí Ruského domu v Praze A. A. Šuninou v neformálním prostředí a podělila se o své vzpomínky na blokádu.

Připomeňme, že Leningrad byl osvobozen od blokády 27. ledna 1944. Blokáda trvala 872 dní. Během této doby v průběhu bojů, hladem, zimou a neustálým bombardováním zahynulo až 1,5 milionu lidí. Obrovské škody byly způsobeny unikátním kulturním památkám a historickým budovám města

Tento článek je dostupný v: Russian