V Praze se konal mezinárodní knižní veletrh a literární festival „Svět knihy-21“

V Praze se konal mezinárodní knižní veletrh a literární festival „Svět knihy-21“

Mezinárodní knižní veletrh Svět knihy Praha 21 je nejvýznamnějším knižním festivalem v České republice. Letošní plánovaná jarní akce se uskutečnila 23.-26. září a revitalizovala vydavatelský trh silně zasažený pandemií.

Na veletrhu se sešlo více než 600 účastníků z 27 zemí a čestným hostem byla Francie. Mezi nejznámější autory letošního festivalu patřili David Mitchell, autor „Atlasu mraků“, nigerijská spisovatelka Chimamanda Ngozi Adichi a francouzsky mluvící spisovatelé Laurent Binet a Milan Kundera. Italským hostem na pražském veletrhu byl Sandro Veronesi, jehož román Il colibrì, v českém překladu Alisy Flemrové, nedávno vydal Odeon.

Ruský dům v Praze reprezentoval stánek s knihami a časopisy z knihovny Ruského domu a také knihami partnerských nakladatelství. Knihy nakladatelství Vysoká školy ekonomiky, konkrétně série monografií o sociálních, ekonomických a humanitních vědách, vzbudily mezi návštěvníky mezinárodního knižního veletrhu velký zájem. Tato vědecká díla se často stávají bestsellery v Rusku i v zahraničí a těší se velkému zájmu jak odborníků, tak i široké veřejnosti.

„Ekonomická teorie“ je jednou z pěti knižních sérií projektu monografií nakladatelství Vysoká školy ekonomiky o základních sociálních a ekonomických vědách. V rámci série jsou představeny knihy předních ruských badatelů spolu s díly jejich známých zahraničních kolegů, které dříve vyšly v angličtině v zahraničních vydavatelstvích jako Cambridge, Oxford, Princeton, Stanford University Press atd.

Předkládaná série, stejně jako jiná intelektuální literatura, je stále více žádaná, což vyvrací tradiční tvrzení o nízké poptávce po vědecké literatuře.

Ve stánku Ruského domu  byl také vystaven časopis HED, který vydává všechny potřebné informace o podpůrných a adaptačních programech pro zahraniční studenty přijíždějící studovat do Ruska. HED je jakýmsi průvodcem při vyřizování víz a registračních dokumentů, zdravotního pojištění atd. Časopis také obsahuje mnoho užitečných informací o univerzitách a městech v Rusku.

Ruský dům v Praze představil knihy ze své knihovny, včetně ruských pohádek, klasických děl a knih o umění, „Moskva v plakátu“, „Maršálové vítězství“, „Starožitnosti ruského státu“, „Ruští carové“ a mnoho dalších.

V ruském stánku bylo také možné vidět novinky Galiny Artěmjevové „Nešťastná láska neexistuje“ a „Je ve mně slunce“, Alexe Tarona „Šabalin“, Vladimira Sotnikova „Emmyin úsměv“.

S podporou Ruského domu v Praze byl vydán katalog děl F.A.Maljavina „Vášeň pro barvu“ v češtině a ruštině, rovněž představený na veletrhu. Obtížnou práci na vytvoření katalogu, spojujícího díla F.A.Maljavina ze soukromých a veřejných sbírek České republiky, vykonal tým autorů v čele s Julií Jančárkovou.

„Spolek Assol“ a Ruský dům uspořádaly setkání se současnými ruskými básníky „ARCHA POD ŠARLATOVÝMI PLACHTAMI“, v rámci kterého bylo představeno páté číslo básnické sbírky „ASSOL“. Všichni milovníci literatury již tuto sbírku znají. V roce 2020 byla oceněna medailí a diplomem soutěže Nejlepší knihy 2020. Známí autoři jako Ludmila Svirskaja, Natalia Volkova a Olga Belova, Leila Begim a Leonid Potorak přednesli své básně publikované ve sbírce.

Během 4 dnů se veletrhu Svět knihy Praha 21zúčastnilo přes 36 000 návštěvníků.

Tento článek je dostupný v: Russian