Literární večer „Dostojevskij a čaj“ v Ruském domě v Praze

Literární večer „Dostojevskij a čaj“ v Ruském domě v Praze

Dvousté výročí klasika ruské literatury Fjodora Michajloviče Dostojevského se slaví po celém světě. Ruský dům v Praze nabízí návštěvníkům celou řadu kulturních a vzdělávacích akcí, určených jak pro specializované, tak i obyčejné publikum. Dne 7. září se v Literárním salonku Ruského domu konalo setkání „Dostojevskij a čaj“ pro obdivovatele Dostojevského, milovníky čaje a upřímné besedy.

Téma čaje zanechalo stopu v dílech, dopisech a vzpomínkách současníků na spisovatele. „Světlo má snad zmizet či snad nemám pít čaj?“ Tento citát z díla „Poznámky z podzemí“ se perfektně hodil jako epigraf k setkání. Moderátorkou večera byla Natalia Volkovová – básnířka, literární kritička, doktorka filozofie a učitelka.

Podařilo se jí podělit se o svůj postoj k osobnosti a dílu spisovatele prostřednictvím tak jednoduché a každodenní věci, jako je obyčejný čaj. Večer byl zakončen narozeninovým dortem na počest spisovatelových narozenin a pozvánkou na další setkání „Můj Dostojevskij“, které je naplánováno v Ruském domě v Praze na listopad.

Tento článek je dostupný v: Russian