Vzpomínkový večer věnovaný Marině Cvětajevové v Ruském domě v Praze.

Vzpomínkový večer věnovaný Marině Cvětajevové v Ruském domě v Praze.

Dne 31. srpna se v pražském Ruském domě konal večer vzpomínek na Marinu Cvětajevovou. Akci pořádalo Zastupitelství Rossotrudničestva v České republice.

Večer zahájila dočasně pověřená výkonem funkce vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Alina Andrejevna Šuninová, která zdůraznila, že Marina Cvětajevová žila v Čechách pouze tři roky (1922 – 25), ale mnoho znalců jejího díla nazývá toto období nejlepším v jejím životě a poezii. Poté byly předány děkovné dopisy na počest 50. výročí Ruského domu v Praze básnířkám Ludmile Svirské a Natalii Volkovové.

V programu večera pokračovali studenti Mezinárodní konzervatoře Praha, v jejichž podání zazněly slavné romance na verše Mariny Cvětajevové. Vítězka všeruských a mezinárodních festivalů poezie, vítězka soutěže „Puškin v Británii-2018“ Ludmila Svirskaja přednesla několik svých básní, věnovaných Marině Cvětajevové.

Básnířka a doktorka filologie Natalia Volkovová zarecitovala básně Cvětajevové, spojené s Čechy a českým lidem.

Na obrazovce byly také ukázány fotografie pamětních desek na památku básnířky v Praze a prolog hry „Poema hory“ dětského divadelního studia „Škola“. Akce se zúčastnilo více než 50 lidí.

Tento článek je dostupný v: Russian